09:28 30.09.2021

Спецпредставник ОБСЄ: Відрадно, що гуманітарна підгрупа в ТКГ намагається домовитися про відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя

2 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ: Відрадно, що гуманітарна підгрупа в ТКГ намагається домовитися про відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Мікко Кіннунен відзначив як позитивний факт, що робоча група з гуманітарних питань "повернулася до предметних обговорень питань порядку денного".

"Сьогоднішня зустріч відбулася за день до того, як закінчиться мандат місії спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні, не продовжений Російською Федерацією. З 2014 року ця місія була важливим компонентом зміцнення довіри в рамках узгоджених зусиль ОБСЄ з вирішення конфлікту", - йдеться в заяві Кіннунена, поширеній після чергових зустрічей ТКГ та її робочих груп у форматі відеоконференцій.

Спецпредставник ОБСЄ зазначає, що ситуація у сфері безпеки нестабільна: у вересні в середньому реєструється понад 250 порушень режиму припинення вогню в день. "Особливу заклопотаність викликає велика кількість жертв серед цивільного населення внаслідок обстрілів та стрільби. У вересні 2021 року ці цифри досягли найвищого показника з липня 2020 року, коли були вжиті заходи щодо припинення вогню", - йдеться в заяві.

За останні два тижні свобода пересування СММ ОБСЄ була порушена 39 разів, із яких 31 - в ОРДО, шість - в ОРЛО і два - в підконтрольних уряду районах. Іншою перешкодою для роботи СММ є обстріли БПЛА місії та глушіння їхнього сигналу.

Обговорення в робочій групі з безпеки дало змогу учасникам висловити свою думку про ситуацію у сфері безпеки, але, на жаль, про конкретні заходи домовитися не вдалося.

Політична робоча група продовжила дискусії, пов'язані з розробкою проекту плану дій у повній відповідності з Мінськими угодами, а також подальшими кроками.

"Я вітав той позитивний факт, що робоча група з гуманітарних питань повернулася до предметних обговорень питань порядку денного. Відрадно, що учасники намагаються знайти способи усунути перешкоди, що залишилися, на шляху до відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя Луганської області", - зазначив Кіннунен.

Економічна робоча група займалася, зокрема, питаннями водопостачання. "Що стосується екологічних тем, робоча група обговорювала заходи з організації можливої інспекції МАГАТЕ до ОРДЛО та вітала майбутнє друге засідання експертної групи щодо затоплених шахт поблизу лінії зіткнення", - йдеться у заяві Кіннунена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА