09:35 30.09.2021

Зеленський присвоїв звання Героя України Іллі Левітасу посмертно

2 хв читати
Зеленський присвоїв звання Героя України Іллі Левітасу посмертно

Президент України Володимир Зеленський присвоїв громадському діячеві Іллі Левітасу звання Героя України (посмертно) за визначний особистий внесок у відродження та розвиток національних культур України, збереження та вшанування пам’яті про трагедію Бабиного Яру, консолідацію українського суспільства, багаторічну плідну громадську й просвітницьку діяльність.

Відповідний указ розміщений на офіційному сайті глави держави.

Подання на присвоєння цього звання надійшло від Міністерства культури та інформаційної політики України напередодні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, вивченням якої та вшануванням пам'яті жертв займався Левітас.

Свій творчий та життєвий досвід Левітас (1931-2014 рр.) присвятив на громадських засадах створенню форм та структур з розвитку та збереження єврейської культури в незалежній Україні, вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру, пошуку та відзначенню людей, які рятували євреїв від знищення в роки нацистської окупації.

Є автором та упорядником 34 книг з історії єврейського народу, зокрема 12 книг про трагедію Бабиного Яру, написав понад 220 статей.

У 1989 році заснував Раду національних товариств України, яка існує й донині та об'єднує сотні місцевих організацій десятків національностей. Того ж року Ілля Левітас заснував і очолив першу єврейську всеукраїнську організацію - Товариство єврейської культури України, яке у 1992-му увійшло до складу Єврейської ради України.

З ініціативи та під керівництвом Левітаса був створений фонд "Пам'ять Бабиного Яру", який він очолював до самої смерті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА