10:10 30.09.2021

Закон про деолігархізацію повторно направлять до Венеціанської комісії - Разумков

2 хв читати
Закон про деолігархізацію повторно направлять до Венеціанської комісії - Разумков

Закон про деолігархізацію після підписання президентом України Володимиром Зеленським буде повторно відправлений до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія), повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

"І щойно буде підписано цей закон, він попрямує до Венеціанської комісії вже у другому читанні. Хоча це буде прецедентом, оскільки до цього всі законопроекти, які прямували до Венеціанської комісії, були в редакції першого читання. Просто про це не хочуть говорити колеги", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді".

За словами спікера, направлення документа до Венеціанської комісії повністю підтримує і глава держави: "Добре, що наразі президент підтримує ініціативу щодо опрацювання надалі вищезазначеного закону Венеційською комісією".

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки просить спікера поставити на переголосування ухвалений напередодні закон про олігархів №5599 у зв'язку з виниклою юридичної колізією. Як пояснив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк, народні депутати врахували одночасно три поправки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно з 398-ю поправкою, рішення про визнання особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас у 406-й поправці рішення про визнання олігархом ухвалює Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Як випливає з електронного протоколу, поправки 396 та 398 не було окремо винесено на голосування щодо їх підтримки.

Головуючий на пленарному засіданні в четвер заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки 396 і 398 серед автоматично відхилених.

Законопроект №5599 у другому читанні розглядали за спеціальною процедурою і вносили лише 13 поправок, схвалених профільним комітетом (з питань нацбезпеки), решта поправок вважалася автоматично відхиленою, і про це щоразу під час голосування повідомляв Стефанчук.

Представники опозиційних фракцій, зокрема "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа - за життя" та "Батьківщина", зареєстрували 12 проектів постанов щодо скасування рішення Верховної Ради про ухвалення законопроекту про деолігархізацію. Згідно з Регламентом, спікер не може підписати ухвалений закон та передати його на підпис президенту до розгляду такого проекту постанови в залі засідань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА