11:47 30.09.2021

Кулеба: Ми готові до дружніх відносин з Угорщиною, але з повною повагою до позиції України

3 хв читати
Кулеба: Ми готові до дружніх відносин з Угорщиною, але з повною повагою до позиції України

Україна готова і прагне до повноцінно нормальних, дружніх відносин з Угорщиною, але з повною повагою до позиції України, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Готові й прагнемо до повноцінно нормальних, дружніх відносин з Угорщиною, які повністю враховуватимуть національні інтереси обох країн", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

Водночас щодо заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про продовження блокування просування України в НАТО міністр зазначив, що "жодної новини прем'єр-міністр Орбан не озвучив", оскільки Угорщина послідовно наголошувала, що питання НАТО буде вирішено у прив'язці до комплексного вирішення питання з угорською нацменшиною в Україні.

"Я завжди дотримувався й дотримуватимуся дуже простої лінії: я за дружбу, я за співпрацю, ми можемо нескінченно обмінюватися різкими заявами один з одним, це частина великої політичної баталії, але принципово ми готові дружити, ми готові шукати рішення. Але якщо хтось робитиме щось, що не відповідає українським інтересам і безпосередньо їх зачіпає, і битиме по нас, ми завжди битимемо у відповідь. Дипломатично, безумовно, ми за позитив, за конструктив, але з повною повагою до позиції України, і ми готові поважати позиції інших країн", - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що у відносинах з Угорщиною дуже важливо "не плутати грішне з праведним".

"Газ - це грішне, а захист національних меншин, забезпечення прав української громади в Угорщині, угорської в Україні - це праведне. Тому ми перенесли на невизначений термін засідання двосторонньої економічної комісії, але ми готові рухатися вперед за освітнім треком, треком захисту прав національних меншин", - пояснив глава МЗС.

Кулеба зазначив, що на цьому треку є серйозні досягнення, оскільки нещодавно відбулося засідання робочої групи з питань освіти, де було підписано протокол і було усунуто декілька непорозумінь, занепокоєння угорської сторони.

Як повідомлялося, 27 вересня угорська MVM Group та "Газпром експорт" у Будапешті підписали новий довгостроковий контракт на постачання газу в Угорщину. Новий документ розрахований на 15 років із можливістю зміни умов через 10 років. Угорщина отримуватиме по 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) і 1 млрд куб. м - через Австрію.

Через підписання Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якій зазначило, що Україна "здивована і розчарована" цим рішенням. "Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, ухваленим на догоду Кремлю і на шкоду національним інтересам України та українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - наголошується в заяві.

У свою чергу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що "вважає серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості".

У Європейській Комісії заявили, що здійснюють перевірку на предмет того, якими можуть бути наслідки довгострокового контракту на постачання газу в Угорщину, підписаного напередодні угорською MVM Group і "Газпром експорт".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА