16:36 30.09.2021

Греція не має наміру вести перегони озброєнь із Туреччиною, але зміцнюватиме оборону - прем'єр

2 хв читати
Греція не має наміру вести перегони озброєнь із Туреччиною, але зміцнюватиме оборону - прем'єр

Греція на тлі ситуації у світі має посилювати свій оборонний потенціал, але вона не планує вступати в перегони озброєнь із Туреччиною, заявив у четвер грецький прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс.

"Я не маю наміру вступати в перегони озброєнь із Туреччиною, і я завжди простягав Туреччині руку дружби. В нас значні відмінності в думках із багатьох питань, але потрібен спосіб вирішувати ці розбіжності шляхом діалогу", - наводить його слова агентство Associated Press (AP).

"Ми не можемо ігнорувати той факт, що ми живемо в дуже складному оточенні. Це реальність географії, яку ми ігнорувати не можемо", - водночас сказав прем'єр.

Говорячи про нещодавню угоду з Францією на придбання трьох фрегатів, прем'єр висловив упевненість, що ці озброєння посилять оборонний потенціал Греції, допоможуть їй захистити себе.

Однак, крім закупівлі фрегатів, угода Греції та Франції передбачає взаємну допомогу, якщо будь-яка з двох країн зазнає нападу, якщо суверенітет або територіальна цілісність однієї з них буде поставлено під сумнів, уточнив Міцотакіс.

У зв'язку з цим він висловив сумніви в тому, що "стаття 5 про колективну оборону" НАТО може застосовуватися в будь-якому випадку.

"Стаття 5 підійде на випадок нападу з боку члена НАТО? Я не впевнений, НАТО ніколи не був дуже однозначним щодо цього питання", - зазначив прем'єр.

Водночас він запевнив, що угода Греції та Франції не шкодить відносинам Афін із НАТО або зі США. Проте прем'єр пояснив, що Європі може знадобитися діяти в таких ситуаціях, до яких не захочуть бути причетні США або НАТО.

"Так, можуть бути місії, які відповідають європейським конкретним інтересам - у Сахелі, на Близькому Сході, в Східному Середземномор'ї, в яких НАТО не захоче бути задіяним", - додав він.

AP нагадує, що Греція вже купила у Франції 18 винищувачів "Рафаль" і планує придбати ще шість.

Раніше ситуація в Східному Середземномор'ї ускладнилася у зв'язку з активізацією геологорозвідувальної діяльності Анкари в цьому районі. Туреччина здійснює нафтогазову розвідку у водах, які Греція і Кіпр вважають своєю виключною економічною зоною. Це викликає розходження між Анкарою і низкою країн ЄС.

Суперечки на цю тему спровокували зростання військової напруженості між обома країнами: кожна з них почала активніше проводити навчання в східній частині Середземного моря, посилювала там військову присутність.

Зрештою після серії технічних зустрічей між військовими Туреччини та Греції в штаб-квартирі НАТО було розроблено військовий механізм для вирішення конфліктів у Східному Середземномор'ї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА