07:00 01.10.2021

1 жовтня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
1 жовтня: Яке сьогодні свято

Сьогодні відзначають Міжнародний день музики, міжнародний день людей похилого віку, всесвітній день вегетаріанства і день посмішки. У Китаї святкують день освіти, на Кіпрі і в Нігерії - день незалежності, в Австрії -день кави, в Японії день саке, а в Азербайджані - день працівників прокуратури.

Також сьогодні Всесвітній день Хабітат або "Міжнародний день житла", день геронтолога, день CD-плеєра і всесвітній день какао та шоколаду.

Міжнародний день музики заснували з ініціативи Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО.

Рішення щодо проведення Міжнародного дня музики ухвалили на 15-й Генеральній асамблеї IMC у Лозанні в 1973 році. У цей день проводять тематичні заходи: акцентні концерти, творчі зустрічі з композиторами, виконавцями, музикознавцями, виставки музичних інструментів та творів мистецтва і фотографій, пов'язаних із музикою.

Людина слухає музику щодня: у навушниках від смартфона, на радіо, телебаченні, в маршрутці або від людей, які просто наспівують пісні. Музика допомагає розслабитись, знизити рівень стресу, відвернути від повсякденних неприємностей, зменшити або розрядити негативні емоції.

Міжнародний день людей похилого віку почали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 1990-х років уже в усьому світі. День людей похилого віку широко святкується у скандинавських країнах. Цього дня на телебаченні і радіо транслюють передачі з урахуванням смаків людей похилого віку.

Міжнародний день людей похилого віку був проголошений на 45-й сесії Генасамблеї ООН 14 грудня 1990 року. У резолюції наголошується зниження внесків до Цільового фонду з проблем старіння ООН, визнається стрімкість старіння населення, і те, що люди похилого віку здатні істотно допомогти процесу розвитку. Генеральна Асамблея закликає урядові та неурядові організації робити внески до Цільовий фонд з проблем старіння.

1 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день вегетаріанства

Згідно зі статистичними даними, сьогодні в світі налічується майже мільярд людей, які дотримуються принципів вегетаріанства. Тобто від вживання м'яса усвідомлено відмовилися приблизно 10-11% жителів планети, які вважають, що тим самим вони підтримують не лише здоров'я, а й душевний спокій. Адже їхнє гасло "Ми нікого не вбили".

Щороку, з 2002 року, 1 жовтня в австрійській столиці - Відні - відзначають День кави, оскільки "кава по-віденськи" - справжній бренд, популярність якого незаперечна. Багато що об'єднує прекрасну віденську столицю з цим не менш прекрасним напоєм, тому не випадково щороку тут святкується День кави.

Православна церква вшановує пам'ять Софії і Ірини Єгипетських, християнських мучениць III століття, страчених за імператора Авреліана близько 270-272 рр.

Прикмети цього дня пов'язані з вшановуванням пам'яті святої Ірини Єгипетської:

Якщо на Ірину журавлі полетять, на Покрову (14 жовтня) треба чекати першого морозу, а якщо їх не видно, то до Артем'єва дня (2 листопада) сльота простоїть і зима, відповідно настане пізніше.

На Ірину збирають плоди шипшини, сушать їх.

Якщо бур'яни виросли дуже високі - буде багато снігу.

Іменини: Олексій, Аркадій, Борис, Володимир, Іван, Ірина, Костянтин.

У цей день:

1908 - Генрі Форд представив нову модель автомобіля "Форд Ліззі";

1926 - Відкрився Київський театр опери і балету;

1943 - Майже всіх євреїв Данії кількістю 7000 людей силами датського антинацистського підпілля перевезено до нейтральної Швеції;

1949 - Проголошено Китайську Народну Республіку;

1960 - З конвеєра зійшов перший "Запорожець";

1971 - У Флориді відкрито найбільше у світі місце розваг - "Дісней-ворлд";

1983 - Шведська пошта випустила марку із зображенням квартету "ABBA";

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА