07:59 01.10.2021

Космічний корабель Cargo Dragon у п'ятницю приводнився в Атлантиці

2 хв читати
Космічний корабель Cargo Dragon у п'ятницю приводнився в Атлантиці

Вантажний космічний корабель багаторазового використання Cargo Dragon американської компанії SpaceX у п'ятницю за київським часом повинен приводнитися в Атлантиці, повідомляє Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору США (NASA).

У четвер він успішно відстикувався від Міжнародної космічної станції (МКС). Як очікується, після зведення корабля з орбіти його спускова капсула за допомогою парашутної системи в четвер близько 23:00 за часом Східного узбережжя США (у п'ятницю о 06:00 за Києвом) здійснить м'яку посадку в Атлантиці поблизу Флориди.

Cargo Dragon доставить на Землю близько 2,2 тонн вантажу, зокрема, результати наукових експериментів, проведених на МКС.

Наразі він є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, який здатний повертати вантажі на Землю.

Загалом корабель Cargo Dragon пробув у складі МКС місяць. Він був виведений на орбіту 29 серпня ракетою-носієм Falcon 9 компанії SpaceX, яка стартувала з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Через день, 30 серпня він успішно зістикувався з МКС, доставивши на станцію понад трьох тонн продовольства, а також обладнання і матеріалів для проведення наукових експериментів екіпажем станції.

Це вже 23-й політ "вантажівки" SpaceX до МКС і третя місія модифікованого варіанту корабля - Cargo Dragon 2, здатного доставляти на МКС на 20% більше вантажу, а також може автономно стикуватися із станцією без допомоги традиційного захоплення рукою-маніпулятором Canadarm2 для подальшого пришвартування, як колишній варіант.

Новий вантажний корабель розрахований на п'ять польотів до МКС і назад замість трьох у рамках місій колишніх "вантажівок" Cargo Dragon. Цей корабель може залишатися на станції протягом 75 днів проти 40 днів у попередньому варіанті.

Запуск корабля в версії Cargo Dragon 2 був здійснений у рамках другого контракту між NASA і компанією SpaceX з постачання станції. З жовтня 2012 року до серпня 2021 року компанія SpaceX здійснила 23 пуски вантажних кораблів Cargo Dragon до МКС. Один із них (у 2015 році) закінчився невдачею через аварію ракети-носія Falcon 9.

Наразі екіпаж МКС складається з космонавтів "Роскосмосу" Олега Новицького і Петра Дуброва і астронавта NASA Марка Ванде Хай, які прибули на МКС 9 квітня на кораблі "Союз МС-18", а також прибулих на МКС на кораблі Crew Dragon-2 24 квітня астронавтів NASA Меган Макартур і Шейна Кимбро, астронавта Європейського космічного агентства (ESA) Томаса Песке і астронавта Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хосіде.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА