07:55 02.10.2021

Лукашенко заявив, що гарантує безпеку прольоту зарубіжних літаків над Білоруссю

3 хв читати
Лукашенко заявив, що гарантує безпеку прольоту зарубіжних літаків над Білоруссю

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС і США не визнають законно обраним, заявив, що гарантує безпеку прольоту зарубіжних літаків над територією Білорусі, проте не виключив їх посадки в разі загрози державі.

"Якщо ви боїтеся літати над нашою територією, можу вам особисто, вашій компанії і вашій країні і будь-якій іншій гарантувати повну безпеку польотів над Білоруссю так, як це було завжди. Але якщо я і правоохоронні органи вбачатимуть загрозу білоруській державі, ми посадимо тут будь-який літак - будь то Великої Британії або США", - заявив Лукашенко в інтерв'ю телеканалу CNN, уривок з якого вийшов в ефірі держканалу "Білорусь 1" у п'ятницю.

Він наголосив, що подібним чином діятиме будь-яка держава, якщо побачить для себе загрозу.

"Ну а те, що ви не літаєте - господь із вами! Літайте через Північний полюс, Південний. Це ваше право, я вас примусити не можу... Немає вас (західних авіакомпаній - ІФ) тут - літають інші. Нічого, обійдемося. думаю, настане час - прийдуть, можливо, нові люди там, може, тут. І вони усвідомлять згубність того, що ми зараз з вами творимо. Це нікому не вигідно, не знаю, навіщо ви це влаштовуєте. Те, що літати перестали, - так ви команду дали таку", - зазначив Лукашенко.

Він додав, що не встигли затримати після примусової посадки в Мінську літака Ryanair, Романа Протасевича, "а вже в Європі і Америці після команди з Вашингтона всі почали, як під копірку, робити заяви".

"Вони всі були однотипні. Це говорить, що десь прописали тези, і вони (зарубіжні політики - ІФ) почали заявляти, і перестали сюди літати (зарубіжні авіакомпанії - ІФ)", - сказав Лукашенко.

Літак авіакомпанії Ryanair при польоті 23 травня через Афіни до Вільнюса був змушений приземлитися в Мінську. На борту цього літака перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич.

Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери поінформували пілотів про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Протасевич, творець порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий. Була також затримана і його подруга, студентка Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянка Росії Софія Сапега.

Інцидент викликав гостру реакцію в низці країн світу. Зокрема, 5 червня набуло чинності рішення Ради Євросоюзу про заборону для білоруських літаків використовувати повітряний простір країн ЄС і на їх допуск в європейські аеропорти.

ЄС, США, Велика Британія і Канада закликали владу Білорусі співпрацювати з міжнародними слідчими в розслідуванні ситуації з посадкою літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, "негайно звільнити всіх політичних в'язнів" і почати "діалог з представниками демократичної опозиції і громадянського суспільства".

ЄС, США, Велика Британія і Канада також оголосили про розширення санкційних списків щодо Білорусі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА