07:00 03.10.2021

3 жовтня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
3 жовтня: Яке сьогодні свято

3 жовтня в Україні відзначають День учителя ы день теріторіальної оборони, у світі - день тверезості і боротьби з алкоголізмом, у Німеччині - день єдності і свято врожаю, у Південній Кореї - день заснування держави, в Фінляндії - день оселедця, а в Лондоні стартує щорічний марафон.

День працівників освіти (день учителя) відзначається в Україні в першу неділю жовтня згідно з Указом Президента №513/ 94 від 11 вересня 1994 року.

Структура освіти України виглядає наступним чином: дошкільна освіта, середня, позашкільна освіта, професійно-технічна освіта, вища, післядипломна освіта, аспірантура, докторантура, самоосвіта.

Сьогодні працівники освіти на Україні це майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, понад п'яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

Щороку 3 жовтня у багатьох країнах тривають заходи в рамках Всесвітнього дня тверезості і боротьби з алкоголізмом. Ця дата не належить до офіційних, оскільки не має такого статусу і не була заснована жодною з міжнародних організацій. Проте, медики та соціальні працівники в усьому світі б'ють на сполох і закликають людство звернути увагу на проблему алкоголізації і її наслідки.

День був обраний як вшановування пам’яті Джона Фінче - громадського діяча США кінця 19 століття, котрий боровся з пияцтвом. Усе своє життя ця людина присвятила освіті населення штату, в якому жила, проводячи лекції і семінари на тему шкоди алкоголю і боротьби з алкоголізмом.

Німеччина святкує День урожаю. "Erntedankfest" - день подяки, яке відзначає католицька церква Німеччини у першу неділю жовтня. Свято сягає корінням у римські звичаї. Цього дня люди радіють гарному врожаю і дякують Богові за його дари (овочі, фрукти, злаки, ягоди) і за те, що він піклується про людей. Замість цього віряни повертають йому частину його дару.

Православна церква 3 жовтня вшановує пам'ять святого Євстафія Римського - мученика, який був воєначальником за імператора Тита і імператора Траяна. Після того, як під час полювання він побачив образ Ісуса на хресті між рогами оленя, то вирішив прийняти християнство. Після цього хрестилися два сини Євстафія і його дружина.

Доля весь час випробовувала Євстафія - худоба померла, слуги загинули, а коли до влади прийшов імператор Адріан, то в країні стало процвітати язичництво. Євстафій відмовився приносити жертву богам, за це його вбили.

Прикмети:

Вітер північний - до холодів, а якщо вітер дме з південної сторони, то попереду багато теплих днів. Західний вітер віщує мокру погоду і опади, а північно-східний - сильні зливи.

Павутиння літає і туман - осінь буде теплою, а зима наступить не скоро.

Багато шишок на нижніх гілках - чекай ранніх морозів. Якщо їх більше вгорі, то, згідно з прикметами, холодним буде кінець зими.

Іменини: Михайло, Теодор, Євстратій, Олег, Мисліслав, Герардо, Тереза.

У цей день:

1078 - Битва на Нежатиній Ниві - бій на околицях Ніжина (Чернігівська область), в якому загинув великий князь Ізяслав Ярославович.

1863 - Президент США Авраам Лінкольн оголосив кожний четвертий четвер листопада Днем подяки.

1929 - Королівство сербів, хорватів і словенців отримало офіційну назву Югославія.

1945 - У 10 років Елвіс Преслі взяв участь у конкурсі юних талантів і завоював другий приз. За пісеньку "Стара овечка" він отримав $5.

1952 – Велика Британія провела перше випробування ядерної зброї.

1973 - У Києві відкрито пам'ятник поетесі Лесі Українці.

2002 - Відбулася прем'єра культового аніме Наруто.

2003 - Жителі Тибету провели власний конкурс краси: на нього наважилася з'явитися лише одна дівчина (організатори отримали 10 заявок від претенденток, але на участь у конкурсі зважилася лише одна з них - 20-річна Церінг К’ї). К’ї отримала титул "Міс Тибет" і отримала приз 2000$.

2003 - У Дубліні відкрили гігантський рухомий пам'ятник хвилі. Скульптура висотою 35,3 м здатна коливатись у діаметрі до 6 метрів під час поривів вітру, і повертатися у вихідне положення завдяки 9-тонній противазі, вбудованій у конструкцію.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА