07:34 04.10.2021

США повинні повернути Тегерану заморожені в результаті санкцій активи

2 хв читати
США повинні повернути Тегерану заморожені в результаті санкцій активи

Тегеран наполягає на тому, щоб Вашингтон на знак доброї волі і готовності до відновлення переговорів у Відні з атому повернув $10 млрд заморожених коштів Ірану, заявив міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян.

"Вони не бажають повертати $10 млрд, що належать іранській нації. А в цьому випадку ми могли б сказати, що американці один раз за останні кілька десятиліть врахували інтереси іранської нації", - сказав міністр в інтерв'ю іранському телебаченню.

Іран не зміг отримати десятки мільярдів доларів своїх активів в іноземних банках, отриманих, головним чином, за рахунок експорту нафти і газу, через санкції США щодо його банківського і енергетичного секторів.

Абдоллахіян зазначив, що у вересні офіційні представники США через посередників в ООН виходили на контакт з Іраном, щоб домовитися про відновлення припинених у червні віденських переговорів з відновлення в повному обсязі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з іранського атому.

"Американці намагалися зв'язатися з нами різними каналами (в ході сесії ГА ООН - ІФ) у Нью-Йорку, і я сказав посередникам, що якщо наміри Америки серйозні, то необхідно серйозне свідчення цього", - сказав він, додавши, "нехай розморозять, щонайменше, $10 млрд заблокованих грошей".

Міністр повторив, що Тегеран завершує підготовку до віденських переговорів і незабаром вони відновляться.

З квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД. Наразі переговори поставлені на паузу: іранські офіційні особи заявляли, що Тегеран буде готовий продовжити переговори після інавгурації на початку серпня нового президента Ірану Ібрагіма Раїса і формування нового уряду.

На церемонії інавгурації 5 серпня Раїса заявив, що Тегеран готовий до переговорів і підтримає дипломатичні ініціативи за умови скасування США антиіранських санкцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів двоє людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали

Росіяни обстріляли Нікопольський район, постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА