07:44 04.10.2021

Фуміо Кисида стане сотим прем'єром в історії Японії

3 хв читати
Фуміо Кисида стане сотим прем'єром в історії Японії

У понеділок в японському парламенті на позачерговому засіданні пройде голосування з кандидатури нового прем'єр-міністра Японії, яким повинен бути обраний на минулому тижні черговий президент керівної Ліберально-демократичної партії (ЛПД) Фуміо Кисида.

Раніше зазначалося, що процедура цього голосування багато в чому носить формальний характер: відповідно до японської політичної традиції, лідер партії влади, зазвичай, стає прем'єр-міністром країни. Таким чином, Фуміо Кисида стане 100-м прем'єром в історії країни, з XIX століття.

Після затвердження на цій посаді Фуміо Кисида, як очікується, оголосить склад нового кабінету міністрів. За даними джерел агентства "Кіодо", Фуміо Кисида має намір створити пост міністра економічної безпеки - на тлі обвинувачень, що прозвучали на адресу Китаю в промисловому шпигунстві. Хто займе новий пост, поки невідомо. Новий міністр представить національну стратегію для протидії витоку технологій з країни.

Очікується, що Фуміо Кисида збереже пост глави МЗС за Тосиміцу Мотегі і запропонує посаду міністра фінансів екс-міністру з питань довкілля Сюн'їті Судузки. Зберегти свій пост може і міністр оборони Нобуо Кісі.

Раніше також повідомлялося, що Фуміо Кисида пропонував призначити своїх суперників на виборах - голови ЛДП, міністра у справах адміністративної реформи, що відповідає за вакцинацію в країні, Таро Коно, колишнього міністра внутрішніх справ Санае Такаїті і нинішнього заступника генерального секретаря партії Сейко Ноду - на ключові пости в уряді.

Тим часом, близькі до нового глави ЛДП джерела повідомили "Кіодо", що він, ймовірно, напередодні швидких парламентських виборів розпустить нижню палату японського парламенту - палату представників - 14 жовтня. До цього закликав минулої суботи лідер союзної ЛДП партії "Комейто" НАЦУ Ямагуті.

Однак, уточнювали японські ЗМІ, чотирирічний термін повноважень нинішнього складу палати представників закінчується 21 жовтня 2021 року.

Загальні вибори в Японії можуть пройти 7 або 14 листопада.

Спочатку наступник голови ЛДП повинен був прийти на зміну прем'єр-міністра Сіндзо Абе, який перебував на посту глави уряду і лідера ЛДП найбільш тривалий час в історії країни - з кінця 2012 року. Але у вересні 2020 року Сіндзо Абе покинув цей пост, пославшись на стан здоров'я. Дотепер прем'єр-міністром був Йосіхіде Суга, який при Сіндзо Абе займав пост генерального секретаря Кабінету міністрів.

Однак на початку вересня прем'єр Йосіхіде Суга оголосив, що не братиме участі в майбутніх виборах. Японські ЗМІ нагадували, що ця заява прозвучала на тлі критики його уряду за неефективну боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19.

Фуміо Кисида народився 29 липня 1957 року в префектурі Хіросіма у родині потомствених політиків: його дід і батько були депутатами палати представників, а прем'єр Кіїті Міядзава, який займав цей пост у 1991-1993 роках, є його далеким родичем. Фуміо Кисида вивчав право в Університеті Васеда, який закінчив у 1982 році.

У 1993 році він був обраний у палату представників від префектури Хіросіма. Обіймав низку міністерських посад, а після перемоги ЛДП на загальних виборах у 2012 році був призначений міністром закордонних справ. Цю посаду він обіймав довше, ніж хто б не було в Японії після закінчення Другої світової війни. У 2017 році він вийшов зі складу кабінету, перейшовши до ради політичних досліджень ЛДП, який вважається етапом на шляху до керівництва партією. Однак до середини 2020 року провідні члени ЛДП вважали за краще підтримати генсека кабміну Японії Йосіхіде Сугу, який у вересні 2020 року став наступним після Сіндзо Абе главою ЛДП і прем'єр-міністром Японії.

Фуміо Кисида, як і Сіндзо Абе і багато членів тодішнього кабінету міністрів, вважається пов'язаним з консервативною націоналістичною організацією "Ніппон Кайги", створеною в 1997 році.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА