08:30 04.10.2021

У Швеції готуються оголосити Нобелівських лауреатів із медицини, фізики, хімії та літератури

2 хв читати
У Швеції готуються оголосити Нобелівських лауреатів із медицини, фізики, хімії та літератури

У Швеції і Норвегії цього тижня оголосять імена лауреатів Нобелівської премії 2021 року в п'яти сферах.

Нобелівський комітет у Стокгольмі в понеділок повідомить, кому присуджено премію з медицини. У вівторок, 5 жовтня, оголосять володаря премії з фізики, у середу - з хімії, у четвер - з літератури.

Лауреат премії за сприяння встановленню миру, яка вважається однією з найпрестижніших нагород у світі, за традицією буде оголошений в Осло. Церемонія запланована на п'ятницю. Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру цього року претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, 95, що залишилися - організації.

Згідно з правилами Нобелівського комітету, список потенційних кандидатів на отримання премії тримається в секреті. Фонд Нобеля протягом як мінімум 50 років після їх висунення не має права публікувати їх список.

Однак, низка ЗМІ протягом року повідомляли про те, що на премію миру висунуті відомі світові лідери і політики. Зокрема, за їхньою інформацією, на Нобелівську премію миру висунутий колишній співробітник Агентства національної безпеки (АНБ) США Едвард Сноуден, засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж. Серед кандидатів, за деякими даними, фігурують екс-кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська і екоактивістка Грета Тунберг. Крім того, претендентами вважаються такі організації, як "Репортери без кордонів" і "Комітет захисту журналістів".

Зрештою, 11 жовтня, в столиці Швеції визначиться лауреат премії Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Нобелівська премія 2021 року передбачає винагороду в 10 млн шведських крон (близько $1,1 млн).

Раніше повідомлялося, що на тлі пандемії коронавірусу лауреати Нобелівської премії другий рік поспіль будуть отримувати нагороди в тих країнах, в яких проживають. До пандемії в Стокгольмі в грудні проводили традиційну церемонію вручення Нобелівських премій з особистою участю лауреатів та організовували банкет в їх честь.

У Норвегії церемонія вручення Нобелівської премії миру поки запланована, але остаточне рішення щодо її проведення буде схвалено в середині жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА