18:05 04.10.2021

Кулеба відкрив у Любліні пам'ятник священику УГКЦ, який загинув у нацистському концтаборі

2 хв читати
Кулеба відкрив у Любліні пам'ятник священику УГКЦ, який загинув у нацистському концтаборі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в понеділок узяв участь в урочистій церемонії відкриття в Любліні (Польща) пам'ятника священномученику, священику Української греко-католицької церкви Омеляну Ковчу, який загинув під час Другої світової війни концтаборі Майданек, повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства.

"Ця пам’ять є важливим уроком людяності. Для МЗС України було справою честі долучитися до цього проекту та стати його частиною. Постать Омеляна Ковча - монументальна для Української держави. Про неї має знати весь світ", - заявив Кулеба на церемонії відкриття пам'ятника.

Кулеба зачитав звернення президента України Володимира Зеленського до учасників церемонії, в якому глава держави наголосив, що фігура батька Омеляна Ковча стала об'єднуючою для українського та польського народів, зразком того, наскільки цінною є взаємопідтримка і взаємоповага, незалежно від національності й віросповідання.

Раніше вдень у межах робочого візиту до Любліна Кулеба взяв участь у церемонії запалення свічок та покладання вінків під мавзолеєм Державного музею в Майданеку, вшанувавши пам'ять жертв нацистського концтабору Майданек.

Священномученик Омелян Ковч (1884-1944) - священик-місіонер, капелан Української галицької армії. Під час Другої світової війни намагався врятувати євреїв західної України від знищення, видавши понад 600 метрик про хрещення, незважаючи на ризики розправи з боку німецької окупаційної адміністрації. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати їх в гетто, за що був заарештований і поміщений у львівську тюрму, а в серпні 1943 року переведений у концтабір Майданек, де продовжував душпастирську діяльність до самої смерті у 1944 році. У 1999 році удостоєний Єврейською радою України звання "Праведник України". У 2001 році був беатифікований Папою Римським Іоанном Павлом ІІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА