20:30 04.10.2021

НАЗК при перевірці декларацій Зеленського і Баканова врахує інформацію, викладену в розслідуванні Pandora Papers

3 хв читати
НАЗК при перевірці декларацій Зеленського і Баканова врахує інформацію, викладену в розслідуванні Pandora Papers

Нацагентство з попередження корупції (НАЗК) при перевірці декларацій президента України Володимира Зеленського і глави Служби безпеки України Івана Баканова врахує інформацію про офшорний скандал, що виник після публікації розслідування Pandora Papers, повідомив Радіо НВ керівник НАЗК Олександр Новіков.

"Проводимо повну перевірку декларації президента. Під час перевірки використовуємо зокрема дані ЗМІ, співпрацюємо з журналістами. Тому ця інформація також буде врахована... Перший помічник президента на громадських засадах (Сергій Шефір - ІФ) - не є особою, яка подає декларацію, а отже ми не можемо перевірити декларацію. А декларацію глави СБУ ми перевіряємо", - зазначив Новіков.

Голова НАЗК додав, що перевірка декларацій Зеленського і Баканова відбувається не через опубліковану журналістами інформацію, а відповідно до порядку черговості.

"Перша декларація, яка перевіряється в країні, - це декларація президента. Перевірка була розпочата ще в квітні і її результати будуть опубліковані до 18 жовтня", - повідомив Новіков.

Водночас, голова НАЗК пояснив, чи можуть бути викладені в журналістському розслідуванні факти підставою для притягнення до відповідальності чиновників.

"Не відображення (в декларації ІФ) коштів на рахунках офшорних компаній не є порушенням. Є порушенням невідображення самих компаній, якщо ці компанії належать суб'єктам. Хочу сказати, що в законі про запобігання корупції є частина 3 статті 46. Вона каже, що відображаються лише об'єкти, зареєстровані на офшорні компанії, якщо це майно, яке не використовується у господарській діяльності", - зазначив він.

Новіков додав, що все інше не підлягає відображенню в декларації. "Тобто кошти не підлягають відображенню в декларації, якщо вони належать не фізичній особі, а юридичній, якими є компанії ... Самі по собі ці факти, які мали місце в 2012 році, не можуть бути підставою для відповідальності. Вони можуть бути підставою, якщо продовжили існувати на 31 грудня 2020 року і не були відображені в декларації. Існували вони або не існували - це предмет повної перевірки. Дії 2012 року в принципі не можуть бути кваліфіковані як порушення в рамках компетенції НАЗК", - підсумував він.

Одночасно Новіков повідомив, що нині жодних звернень про необхідність перевірки фактів, викладених у фільмі-розслідуванні, в НАЗК не надходило.

Як повідомлялося, за даними "Слідство.Інфо", інформація про більш ніж 1,5 тис. українців, серед яких президент Володимир Зеленський та його колеги з колишньої роботи, міністр культури Олександр Ткаченко, бізнесмени Олександр Ярославський, Ігор Воронін та Рінат Ахметов, екс-власники ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, депутат Олександр Герега, згадується в новому глобальному витоку офшорних документів Pandora Papers.

Згідно з отриманими ними даними, зокрема, офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали $40 млн від офшорів, пов'язаних із Коломойським, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1" бізнесмена.

Водночас зазначено, що до обрання президентом у 2019 році Зеленський передав свою частку в офшорній компанії Шефіру.

Значна частина інформації "Слідство.Інфо" присвячена купівлі через офшори нерухомості у Великій Британії.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА