16:53 05.10.2021

Великий міноритарій заблокував приєднання "Електроважмашу" до "Турбоатома"

4 хв читати
Великий міноритарій заблокував приєднання "Електроважмашу" до "Турбоатома"

Збори акціонерів АТ "Українські енергетичні машини" ("Укренергомашини", раніше - АТ "Турбоатом"), понад 75% у якому належать державі, не змогли ухвалити низку рішень про приєднання до нього АТ "Завод "Електроважмаш" у зв'язку з забороною Господарського суду Харкова ухвалювати такі рішення.

Відповідно до оприлюдненого на сайті Фонду держмайна України протоколу позачергових зборів 28 вересня, акціонери не змогли ухвалити рішення про затвердження передавального акта та пояснень до умов приєднання "Електроважмашу", затвердження відповідного договору, а також умов конвертації акцій "Електроважмашу" в акції "Укренергомашин" і випуску акцій "Електроважмашу" з метою цієї конвертації.

Для участі у зборах зареєструвалися акціонери (представники акціонерів), які сукупно володіють 91,1521% голосуючих акцій.

Відповідно до реєстру судових рішень, відповідну ухвалу про заборону зборам ухвалення цих рішень госпсуд прийняв 21 вересня на забезпечення позову пов'язаної з підприємцем Костянтином Григоришиним КУА "Сварог Ессет Менеджмент", який діє від свого імені, але в інтересах і за рахунок активів ПЗНВІФ "Сьомий", до складу активів якого входять 64 млн 817 тис. 590 шт. акцій (15,341567%) АТ "Укренергомашини" ("Турбоатом").

Згідно з описовою частиною рішення, заявник вважає, що недобросовісні дії АТ "Укренергомашини" порушують його права, оскільки визначення ринкової вартості його акцій здійснено з неналежним виконанням норм законодавства, позивач у належні терміни не був повідомлений про право вимоги обов'язкового викупу акцій, і "Укренергомашини" не викупили акції в заявника в необхідні терміни.

Заявник зазначає, що до завершення процедури обов'язкового викупу акцій у акціонерів "Укренергомашини" й "Електроважмаш" не можуть переходити до наступного етапу приєднання.

"Заявник вважає, що в разі ухвалення 28 вересня зборами запланованих рішень про продовження процедури приєднання відповідач отримає необхідні рішення, які дозволять йому завершити процедуру приєднання, що, у свою чергу, унеможливить виконання рішення суду про викуп відповідачем акцій у ПЗНВІФ "Сьомий" ТОВ "КУА Сварог Ессет Менеджмент" за справедливою ціною", - йдеться в документі.

Згідно з інформацією в держреєстрі, КУА "Сварог Ессет Менеджмент" звернулася з позовом до АТ "Укренергомашини" про визнання нечинним протоколу рішення зборів акціонерів АТ "Турбоатом" від 27 серпня, в частині затвердження ринкової вартості акцій АТ - 1,95 грн за акцію.

Позивач також просить визнати укладеним договір про обов'язковий викуп у нього акцій АТ "Турбоатом".

Госпсуд Харківської області відкрив провадження у справі на підставі цього позову та призначив підготовче засідання на 12 жовтня.

Раніше засновник і генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що ринкова ціна акцій "Турбоатома" 1,95 грн за штуку, затверджена зборами акціонерів 27 серпня, занижена приблизно вчетверо. За його словами, схвалена Фондом держмайна як головним акціонером "Турбоатома" угода щодо приєднання АТ "Завод "Електроважмаш" загрожує міноритарним акціонерам "Турбоатома" розмиванням їхньої частки.

Фіала також нагадав, що багато міноритаріїв судиться з "Турбоатомом" за виплату дивідендів, хоча державі підприємство такі дивіденди платить.

У свою чергу генеральний директор АТ "Укренергомашини" Віктор Субботін зазначив, що визначити ринкову вартість акцій АТ "Турбоатом" без залучення зовнішніх оцінювачів через недостатню розвиненість фондового ринку в Україні вкрай складно.

Ринкову оцінку акцій в 1,95 грн за штуку підтримали 82,55002% голосів на зборах акціонерів 27 серпня, а проти проголосували 17,44998%, або власники 67 млн 311,611 тис. акцій.

Таку оцінку затвердила компанія ТОВ "Консалтингова компанія "Ессет Експертайз" (Київ), яку збори акціонерів затвердили трохи більшою кількістю голосів тижнем раніше, встановивши оплату її послуг в 0,5 млн грн.

Крім того збори акціонерів 27 серпня вирішили перейменувати "Турбоатом" в "Українські енергетичні машини", а також змінити його тип із публічного на приватне АТ. Проти останнього рішення було подано 17,44998% голосів, як і проти подальших рішень про зміну статуту, внутрішніх положень, приєднання "Електроважмашу" й додаткових угод з Укрексімбанком.

"Турбоатом" - єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія постачань підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки й Африки.

Великим міноритарієм є венчурний інвестфонд "Сьомий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент". Ще 5,598% акцій належать зареєстрованій на Кіпрі Biscone Ltd., афілійованій, за даними "Турбоатома", з російським холдингом "Силові машини" (фактичний власник Олексій Мордашов).

Держпакетом у 75,22% управляє Фонд держмайна, який також контролює роботу оцінювачів. Статутний капітал АТ - 105,6 млн грн, номінал акції - 0,25 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА