08:29 06.10.2021

ЄС підтвердить західнобалканським країнам обіцянку прийняти їх в Союз, але без гарантій термінів

2 хв читати
ЄС підтвердить західнобалканським країнам обіцянку прийняти їх в Союз, але без гарантій термінів

Європейський союз підтвердить західнобалканським країнам обіцянку прийняти їх до ЄС, запропонує їм інвестиційний пакет у 30 млрд євро, допомогу в боротьбі з COVID-19, але повторить, що терміни вступу залежать від просування реформ і здатності самого союзу "переварити" новачків.

Лідери 27 країн-членів ЄС та шести держав і територій регіону Західних Балкан збираються в середу на саміт у словенському курортному містечку Брдо-при-Кранью.

"На шляху розширення ЄС є багато проблем, оскільки це складний процес з безліччю необхідних складових", - сказав напередодні на брифінгу в Брюсселі високопоставлене європейське джерело.

Він зазначив, що потрібні реформи, які в останні двадцять років йдуть у країнах-кандидатах не без проблем. Потрібно вирішити двосторонні суперечки між країнами регіону. Потрібно доброзичливе ставлення до прийому новачків у країнах-членах ЄС. У Брюсселі давно схвалено рішення почати переговори про вступ з двома країнами, з якими вони ще не розпочаті: з Албанією і Північної Македонією. Але сьогодні це неможливо через суперечності.

У саміті беруть участь лідери країн регіону, які мають офіційний статус кандидатів в ЄС: Албанії, Сербії, Чорногорії, Північної Македонії. А також потенційних кандидатів: Боснії і Герцеговини і частково визнаного Косово.

На порядку денному зустрічі у верхах - підтвердження європейської перспективи Західних Балкан, яка залишається спільним стратегічним вибором країн регіону і самого ЄС, розвиток співробітництва та соціально-економічне відновлення регіону в контексті пандемії, реалізація Економічного та інвестиційного плану (EIP), який містить інвестиційний пакет у 30 млрд євро на наступні сім років.

ЄС мобілізував пакет на безпрецедентну суму в 3,3 млрд євро для підтримки охорони здоров'я і соціально-економічного відновлення Західних Балкан. Він обіцяв забезпечити країнам регіону не менші, ніж у країнах ЄС, можливості вакцинації від COVID-19.

На засіданні до лідерів приєднаються представники Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Світового банку (СБ) і Ради регіональної співпраці. Учасники вивчать перспективи подальшої співпраці з політичних питань і питань безпеки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА