10:23 06.10.2021

МЦГ "Бабин Яр" назвав перші 159 імен нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру

3 хв читати
МЦГ "Бабин Яр" назвав перші 159 імен нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру

Перші 159 імен нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру в 1941 році, оприлюднив Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр".

Як повідомляє прес-служба МЦГ у середу, протягом 80 років, незважаючи на велику кількість свідчень, зібраних після війни, злочинці так і не були засуджені.

"Меморіальний центр розпочав збір доказів і свідчень, які розкривають правду про страшну трагедію. І до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру випустив першу частину розлогого дослідження щодо тих, хто вбивав українських євреїв 29 та 30 вересня 1941 року. Тоді лише за два дні в Бабиному Яру розстріляли щонайменше 33 771 людину", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що незважаючи на те, що командири нацистських підрозділів, які чинили вбивство, добре відомі історикам, нова інформація, яку оприлюднив МЦГ "Бабин Яр", детально описує біографії та свідчення командирів і рядових солдатів, котрі вбивали євреїв, жінок і дітей, молодих і старих у Бабиному Яру.

"Незважаючи на зізнання, докази та свідчення, надані ще в 1960-х роках деякими нацистськими солдатами, які скоїли вбивства, лише невелику частину з причетних судили за їхні страшні злочини. Щоб встановити кожного, хто був причетний або брав безпосередню участь у розстрілах євреїв у Бабиному Яру, Меморіальний центр Голокосту створив наукову робочу групу", - зазначають у МЦГ.

Там уточнюють, що учасники зазначеної групи встановили не лише факт, що сотні німецьких солдатів, поліцейських особового складу СС були причетні до розстрілів у Бабиному Яру, а й відкрили світові імена перших 159 нацистів, котрі брали участь у вбивстві.

"Це були люди з усієї Німеччини й інших країн, що перебували під нацистським контролем. Їм було від 20 до 60 років. Деякі були освіченими, інші ‒ ні. Серед них були інженери та вчителі, водії та продавці. Деякі були одружені. Переважна більшість після війни повернулася до нормального життя", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що більшість солдатів, які вчинили розправу, дали свідчення в суді й були визнані невинними, за винятком небагатьох командирів і рядових.

"Одні вбивали, інші забирали євреїв із їхніх будинків, треті забирали їхні речі та багаж. Одні давали зброю, а інші подавали бутерброди, чай і горілку вбивцям. Усі вони винні в масовому злочині. Кожний, хто був якимось чином причетний, прямо чи опосередковано, має бути визнаним винним", - наголосив голова Академічної ради МЦГ "Бабин Яр", засновник організації "Яхад-ін Унум", отець Патрік Дебуа.

Він послався на протокол показань німецького вбивці: з ранку до п'ятої вечора тривали розстріли, в яких убивали тисячі за тисячами, а звідти солдат везли на гуляння, де їм давали алкоголь і приводили жінок.

Дебуа зазначив, що один з убивць, описаний у показаннях, під час досліджень розповів, як після розстрілів підрозділ відправляли в курортне місто, щоб "відновитися", перш ніж вони поверталися на фронт.

Патрік Дебуа додав, що дослідження Меморіального центру є сигналом: "Якщо ви сьогодні братимете участь у геноциді чи масовому злочині проти людства, ви будете нести відповідальність".

"Мало кого з цих чоловіків потурбували органи правосуддя після Другої світової війни ... Хоча багато хто визнавав свою причетність у післявоєнних показаннях. Усі ці чоловіки після війни жили спокійним нормальним життям", - додав історик, заступник голови Академічної ради МЦГ "Бабин Яр" Андрій Уманський.

З повним списком нацистських солдатів, причетних до розстрілів у Бабиному Яру, а також із доказами їхньої провини можна ознайомитися за посиланням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА