11:53 06.10.2021

Голова правління Укрексімбанку має піти у відставку - Арахамія

3 хв читати
Голова правління Укрексімбанку має піти у відставку - Арахамія

Голова правління державного Укрексімбанку (Київ) Євген Мецгер, який вчинив напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, має піти у відставку, вважає глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Я вчора подивився ці відео, які там є, і я вважаю, що пан Мецгер повинен піти у відставку", - заявив Арахамія в коментарі журналістам у кулуарах парламенту в середу.

При цьому він уточнив, що голову правління Укрексімбанку звільняє незалежна наглядова рада, яка і призначала його.

"Я вважаю, що він сам повинен написати заяву й піти у відставку, а потім незалежна наглядова рада, на яку ми не можемо впливати, має зробити те, чого вимагає суспільство... Ми від фракції напишемо листа, якщо нас не почують, ми звернемося до правоохоронних органів", - уточнив парламентарій.

У свою чергу народний депутат Олександр Качура у своєму Telegram-каналі повідомив, що депутати фракції "Слуга народу" зібрали підписи й мають намір зареєструвати запит в Офісі генпрокурора та Нацполіції про проведення об'єктивного й неупередженого досудового розслідування кримінального провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо "Свобода".

У свою чергу генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс генерального прокурора не може і не буде покривати безумство, продемонстроване співробітниками державного банку.

Як повідомила прес-служба Укрексімбанку, Мецгер написав заяву про складення повноважень на період розслідування інциденту.

У понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було вчинено напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з запитань журналіста. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео інтерв'ю і самого нападу було видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства і, у свою чергу, звинуватив журналістів у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, котрі регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

Мецгер був призначений головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Також до наглядової ради входять Дімітрі Шишло (незалежний член), Юрій Буца (представник від Кабінету Міністрів), Юрій Терентьєв (представник від Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики), Сергій Коновець (незалежний член), Домінік Меню (незалежний член) і Ласло Урбан (незалежний член).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав третє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА