13:17 06.10.2021

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали вчені з ФРН і США, які вивчали органокаталіз

1 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали вчені з ФРН і США, які вивчали органокаталіз

Учений із ФРН Беньямін Ліст і його колега зі США Девід Макміллан стали лауреатами Нобелівської премії з хімії 2021 року, оголосили в середу в Нобелівському комітеті.

У ньому пояснили, що премію присуджують за "розвиток асиметричного органокаталізу". Голова комітету наголосив, що вчені вивчали "оригінальні інструменти для будівництва молекул".

У прес-релізі комітету наголошується, що робота вчених "мала великий вплив на фармацевтичні дослідження і зробила хімію більш екологічною".

"Органокаталіз розвивається з вражаючою швидкістю. Використовуючи такі реакції, дослідники можуть тепер більш ефективно створювати що завгодно, починаючи від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які можуть поглинати світло в сонячних батареях", - наголошується в ньому.

Отже, грошову премію у розмірі 10 млн шведських крон (понад $1,14 млн) порівну розділять між двома лауреатами.

Ліст народився у 1968 році в німецькому Франкфурті-на-Майні, й у 1997 році він отримав докторський ступінь в Університеті Гете у Франкфурті. Нині він є головою одного з наукових інститутів, що входять до Товариства наукових досліджень імені Макса Планка, в місті Мюльгайм-на-Рурі в Німеччині.

Макміллан народився у 1968 в шотландському місті Беллзхілл. Пізніше він переїхав до США. У 1996 році він отримав докторський ступінь у Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Нині він - професор Принстонського університету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА