15:37 06.10.2021

Загрози скасування безвізу немає, ЄС зацікавлений в українських трудових ресурсах - політологи

2 хв читати
Загрози скасування безвізу немає, ЄС зацікавлений в українських трудових ресурсах - політологи

Загрози скасування безвізового режиму між Україною та країнами Європейського Союзу немає, оскільки ЄС зацікавлений в українських трудових ресурсах, вважає політичний технолог Андрій Бодров.

"Загрози скасування безвізу немає. Країни ЄС, будучи зацікавленими в наших трудових ресурсах, продовжуватимуть практику пільгового доступу українських громадян на свій трудовий ринок. Ба більше, ЄС створюватиме все більше і більше навчальних професійних працевлаштовувальних програм, які втягуватимуть українців і полегшуватимуть їм виїзд до Європи для заміщення вибуваючих там європейських трудових ресурсів. Тобто їм вигідний безвіз", - сказав Бодров на прес-конференції на тему "Саміт Україна-ЄС: шанс на євроінтеграцію чи ризик втрати безвізу?".

З іншого боку, як зазначив політтехнолог, "для України це трагедія, оскільки вона не розвиває власного виробництва і вже стикається з втратою трудового людського капіталу та його якості".

За словами Бодрова, поява внутрішнього документа ЄС про можливість скасування безвізу з Україною напередодні саміту "Україна - ЄС", запланованого в Києві на 6 жовтня, може бути пов'язана зі спробою форсування більш активних дій України в просуванні судової реформи.

"Дискусія (в межах саміту - ІФ) не стосуватиметься економічних питань. Основне - це асоціація з ЄС і тих розділів, які стосуються юстиції та прав. По-перше, судова реформа, верховенство правосуддя, порушення прав людини, біженців в Україні. Друге: останні дипломатичні "витівки" України проти західного світу. У нас про це запитуватимуть", - зазначив експерт.

У свою чергу політичний експерт Андрій Кучер вважає, що за інформацією про відкликання безвізу може стояти спроба зірвати саміт. "Є багато прихильників того, щоб цей саміт нівелювати або зірвати, тому що для євроінтеграційного шляху України цей саміт дуже важливий. Думаю, це більше інформаційне вкидання, і скоро ми в цьому переконаємося. Однозначно, ніхто не забиратиме в України безвіз", - додав Кучер.

Він також упевнений, що тема безвізового режиму в принципі не стоятиме на порядку переговорів. Навпаки, в межах саміту, найімовірніше, буде порушено тематику відкритого з ЄС повітряного простору для України (відповідне підписання договору), отримання промислового безвізу для входження українських товарів із певними податковими і митними пільгами на європейський ринок, зеленої енергетики, а також спільного з ЄС цифрового простору.

Водночас, за словами політолога Кирила Молчанова, де-факто, угоду про безвіз може бути піддано обмеженням через COVID-19.

"Де-юре, загроз немає, але де-факто безвіз обмежиться наступного місяця через коронавірус щонайменше на півроку", - сказав він.

Як повідомлялося, наприкінці вересня окремі країни ЄС порушили питання щодо можливості скасування безвізового режиму з країнами Західних Балкан, Грузією, Молдовою, а також Україною через зростання кількості необґрунтованих клопотань про надання притулку громадян цих країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА