18:24 06.10.2021

Сквер імені Чкалова в Києві перейменували на честь Богдана Ступки

2 хв читати
Сквер імені Чкалова в Києві перейменували на честь Богдана Ступки

 омісія з питань перейменувань Київської міської ради ухвалила рішення щодо перейменування скверу імені Чкалова на розі вулиць Гончара та Коцюбинського на честь актора Богдана Ступки, повідомила депутат Київради Алла Шлапак.

"Сьогодні прийнято рішення Комісією з перейменувань - змінити назву скверу імені Чкалова на сквер імені Богдана Ступки. Новий творчий простір і вічна пам'ять Генію", - написала Шлапак у Facebook.

Сквер з'явився у 1920-ті роки на місці приватної садиби біля Ветеринарно-зоотехнічного інституту (нині в цій будівлі Державна служба України з надзвичайних ситуацій), пізніше до нього було перенесено фонтан, що раніше стояв на Софійській площі. У 1981 році у сквері було встановлено бронзовий пам'ятник льотчику-випробувачу Валерію Чкалову на гранітному постаменті (вул. Гончара в 1939-1996 рр. носила його ім'я), який у 2014 році реконструювали. У сквері також розташований дитячий та спортивний майданчик, дерев'яна скульптура "Мавка".

Останніми роками сквер перебував під загрозою часткового або повного знищення з огляду на плани забудови, тому було ініційовано громадський рух за його збереження. До Київської міської державної адміністрації в 2021 році надходила петиція з вимогою зберегти сквер, вона набрала необхідну для розгляду кількість підписів.

Богдан Ступка помер 22 липня 2012 року. У 1961-1978 рр. був актором Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької, зіграв понад 50 ролей на сцені. З 1970 року знімався в кіно, у його доробку понад сто фільмів. У 1976 році Богдану Ступці було присвоєно звання заслуженого, а в 1980 році - народного артиста УРСР.

У 1999 році очолив Міністерство культури та мистецтв і обіймав цю посаду до 2001 року. Того ж року став художнім керівником Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА