20:53 06.10.2021

Зеленський назвав Бабин Яр спільною трагедією єврейського та українського народів

2 хв читати
Зеленський назвав Бабин Яр спільною трагедією єврейського та українського народів

Масове знищення євреїв в урочищі Бабин Яр у Києві восени 1941 року є спільною трагедією єврейського та українського народів, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Бабин Яр - це спільна трагедія єврейського та українського народів. Чорна, потворна сторінка світової історії... Трагедія Бабиного Яру торкнулася кожного. Навіть якщо тут не був убитий чийсь родич, друг або знайомий, - це торкнулося всіх. Кожної людини, яка вважає себе людиною. Адже те, що сталося тут, є злочином проти виду, проти поняття "людина", - сказав Зеленський, виступаючи в середу в Києві на заходах, присвячених 80-м роковинам трагедії в Бабиному Яру.

Як зазначив президент, нацизм був переможений не лише класичною зброєю, а й силами людської душі, гуманізму та милосердя.

У цьому контексті він згадав про Праведників народів світу, які рятували жертв розстрілів в урочищі. "Серед тих, чиї історії відомі, на сьогодні це звання носить 2 тис. 659 українців. Ми пишаємося кожним із них... Але ми не знаємо про всіх. Ми маємо дізнатися про їхні історії та про їхні подвиги, щоб кожен, хто рятував євреїв за часів Голокосту, був удостоєний цього високого звання", - додав глава держави.

Зеленський також нагадав про те, що незабаром в урочищі буде створено Меморіальний комплекс і Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр". За його словами, "огиду викликає те, як у різні часи влада намагалася вирвати, стерти, заховати історію урочища за стіною кам'яного мовчання або просто не помічала".

"Я щасливий, що після суперечок, перешкод, різних "але" ми почали рухатися. Щомісяця тут з'являються нові об'єкти, які за кілька років стануть частиною єдиного, масштабного комплексу пам'яті, який дасть змогу сповна відчути жах, біль і страждання, які приносять людству нацизм, расизм, антисемітизм, ксенофобія і нетерпимість", - зазначив він.

Глава держави подякував усім, хто прибув в Україну у 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру.

"Дуже символічно і сильно, що в Україні сьогодні присутні президенти Ізраїлю та Німеччини, шановні Іцхак Герцог та Франк-Вальтер Штайнмаєр... Моє запрошення і ваш візит - це точно не політичний або дипломатичний реверанс. Це доказ єдності наших поглядів. Якщо хочете - тест на однодумців", - наголосив він.

Зеленський також висловив подяку присутнім на церемонії головам парламентів Польщі, Швеції, Грузії, віце-спікерам парламентів Чехії, Австрії, Польщі, Литви, Латвії, спеціальному посланнику США в боротьбі з антисемітизмом, а також рабинам, лідерам духовенства, послам і представникам дипломатичного корпусу, науковцям та іншим діячам з усього світу, які займаються темою Голокосту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА