07:26 07.10.2021

Близько двохсот тисяч людей загинули під час трагедії в Бабиному Яру

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський заявив, що згідно з новим дослідженням, ймовірно, близько двохсот тисяч людей стали жертвами масового знищення євреїв в Бабиному Яру.

"Скільки їх залишилося лежати тут назавжди? Точно на сьогодні не скаже ніхто. На Нюрнберзькому процесі йшлося про близько 100 тисяч людей. Сьогодні нові дослідження кажуть, що, імовірно, близько двохсот тисяч людей", - цитує президента прес-служба глави держави.

При цьому, Зеленський зазначив, що "Для нацистів ці тисячі не мали значення, на відміну від усіх нас. Бо кожна нова тисяча жертв – це нова тисяча років, у які триватиме наш біль".

"У цьому місці важко говорити. На тисячі років його окупувала тиша. У цьому місці важко дихати. Тисячі дітей зробили тут останній подих. У цьому місці важко стояти. Тисячі куль збивали з ніг убитих саме тут, в урочищі Бабин Яр, що пронизане болем і криком, кров’ю і смертю. Місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною. Це таке місце. 80 років тому тут сталися жахливі злочини", - зазначив президент.

Глава держави нагадав, що під час Другої світової війни у вересні 1941 року Київ захопили нацисти, а вже за тиждень гітлерівці розстріляли 752 пацієнтів психіатричної лікарні імені Павлова.

Він зазначив, що в перші два дні нацисти стратили в Бабиному Яру 33 771 єврея, переважно це були люди похилого віку, жінки і діти старше трьох років, а немовлят взагалі вбивали, не рахуючи.

"Над яром день і ніч кружляв нацистський літак, шум якого заглушав постріли. Але не зміг заглушити страшний стогін, який, за словами очевидців, лунав над Бабиним Яром ще декілька днів, а земля здригалась від конвульсій похованих живцем", - додав глава держави.

У наступні два роки нацисти стратили в Бабиному Яру майже все єврейське населення Києва, а далі вбивали ромів, українців, військовополонених, порушників порядку.

Як повідомляється, глава Української держави і гості взяли участь у відкритті-перформансі меморіального об'єкту "Кришталева стіна плачу". Також присутні ознайомилися з аудіовізуальною інсталяцією "Дзеркальне поле". Цей об'єкт - це стовпи з динаміками, з яких голосами дорослих і дітей озвучують імена жертв Бабиного Яру. Також учасники заходу переглянули світловий перформанс в яру і відвідали символічну синагогу "Місце для роздумів", де була виконана молитва кантора.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА