11:59 07.10.2021

Рада відкликала Разумкова з посади спікера

3 хв читати
Рада відкликала Разумкова з посади спікера

Верховна Рада відкликала голову парламенту Дмитра Разумкова з обійманої посади.

Відповідне рішення підтримали 284 народних депутати на пленарному засіданні в четвер.

Зокрема, 215 голосів на підтримку цього рішення дала фракція "Слуга народу", 20 - фракція "Батьківщина", 6 - "Голос", групи "За майбутнє" і "Довіра" - 19 і 18 голосів відповідно, 6 голосів - позафракційні нардепи. Фракції "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя" не дали за відставку Разумкова жодного голосу.

Водночас фракції "ОПЗЖ" і "Євросолідарність" дали 23 та 27 голосів відповідно проти такого рішення. Також "проти" проголосували 7 нардепів фракції "Слуга народу", 8 - фракції "Голос", 1 - "Батьківщини" і 8 позафракційних.

Разумков із травня до листопада 2019 року очолював політичну партію "Слуга народу", першим номером у списку якої був на дострокових парламентських виборах у 2019 році. Посаду спікера українського парламенту він обіймав із 29 серпня 2019 року.

Як повідомлялося, 30 вересня голова депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія надіслав від імені депутатської фракції листа про відкликання Разумкова з посади спікера.

Президент України Володимир Зеленський на прес-конференції 3 жовтня в Трускавці заявив, що у партії "Слуга народу" є "мільйон запитань до голови Верховної Ради". "Ми всі розуміємо, що сьогодні він не є членом цієї команди, і він (спікер Дмитро Разумков - ІФ) про це говорить досить відкрито", - сказав глава держави.

Водночас він назвав ситуацію, пов'язану з можливою відставкою спікера, внутрішньофракційною, й уточнив, що Разумков мав підтримувати позицію партії, зокрема в питанні впровадження санкцій "проти Медведчука" або щодо боротьби з олігархами, але "він пішов іншим шляхом".

У свою чергу голова партії "Слуга народу" і перший заступник однойменної фракції в парламенті Олександр Корнієнко на брифінгу 5 жовтня зазначив, що їх політсила ініціювала відставку Разумкова з політичних причин і через порушення Регламенту Верховної Ради з боку спікера, зокрема під час засідання погоджувальної ради в понеділок, коли Разумков "знехтував правом депутатських фракцій вносити пропозиції до тижневого порядку денного пленарних засідань".

"Регламентні причини стосуються маніпулювання порядком денним і просування до нього ініціатив, які вигідні спікеру і його найближчому оточенню. Політична причина полягає в тому, що наші ідеологічні дороги розійшлися, і ми не сприймаємо позиції Дмитра Олександровича з багатьох ідеологічних питань. Починаючи з його неголосування на РНБО проти пропагандистів і "п'ятої" колони, і закінчуючи риторикою з тарифного питання, яка є відверто "лівою" і дуже схожа на позицію Юлії Тимошенко", - пояснив Корнієнко.

Верховна Рада 5 жовтня внесла до порядку денного питання про відкликання Разумкова з обійманої посади, а перед цим відсторонила його від ведення пленарних засідань на два дні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА