12:32 07.10.2021

"Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін на квитки для пасажирів

3 хв читати
"Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін на квитки для пасажирів

АТ "Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін у пасажирському сполученні.

"Поки що таких рішень немає. Ми і цього року індексували дуже плавно. Не одномоментно, а в прив'язці до індексу споживчих цін і розтягнувши на весь рік. Окремі послуги плануємо навіть навпаки стимулювати промо-тарифами. Наприклад, з туристичними операторами ми говоримо про те, щоб підтримати перевезення великих груп залізницею, встановивши знижки на масове резервування залежно від розміру групи", - повідомив директор філії "Пасажирська компанія" УЗ Олександр Перцовський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що середньостроково "Укрзалізниця" планує ініціювати перегляд тарифного регулювання з метою вийти на більш гнучку цінову політику в пасажирському сегменті.

"Що мається на увазі: поширена практика серед транспортних операторів, коли, чим раніше купуєш квитки, тим вони дешевші, а якщо в останню хвилину - тим дорожчі. Це дасть змогу нам збільшити середню прибутковість, але водночас дати кращу ціну окремим пасажирам, найбільш чутливим до ціни. Як варіант зробити більше розмежування і за класами. Ще ми працюємо над можливістю зміни ціноутворення у прив'язці до відстаней", - пояснив Перцовський.

За його словами, для всього цього потрібні й певні регуляторні зміни, і програмні з точки зору розбудови поточної ІТ системи "Укрзалізниці".

Директор філії "Пасажирська компанія" також зазначив, що порівняно з 2020 роком, у 2021 році "Укрзалізниця" показала хорошу динаміку з точки зору покриття витрат доходами саме в сегменті пасперевезень.

Для подальшого поліпшення ситуації в компанії триває робота над упровадженням контрактів на суспільно значущі перевезення, оскільки багато років у УЗ залишається "величезний відсоток недофінансування" з боку місцевої влади.

"Плюс, ми активно працюємо над питанням контролю оплати за проїзд. У передмісті, наприклад, ми пілотуємо IT-систему, яка дає змогу реалізовувати квитки онлайн або через кіоски і разові, і абонентські для пасажирів. Також переглядаємо конфігурацію турнікетної системи, щоб знизити відсоток безбілетників", - повідомив Перцовський.

Він також наголосив, що ідея вивести пасажирське сполучення на рівень собівартості неможлива в межах чинної моделі ринку і не має сенсу.

"Однозначно, сьогоднішні тарифи покривають не більше ніж 40-50% вартості, залежно від сегмента, десь більше - до 60-70% на окремі класи та маршрути. У передмісті - менше. Водночас це не означає, що тарифи можна і потрібно доводити до 100% покриття. Немає жодної країни світу, де це працювало б. Навпаки, абсолютно скрізь дельта покривається за рахунок так званих публічних договорів, де національний уряд або регіональні органи контрактують важливі соціальні сервіси", - описав ситуацію він.

За словами керівника "Пасажирської компанії", економіка залізничних пасажирських перевезень така у всьому світі, оскільки самі собою вони дуже витратні й потребують великих вкладень в інфраструктуру, яка є, по суті, суспільним благом і дає змогу розвантажити інші транспортні артерії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА