14:08 07.10.2021

Нобелівську премію миру цього року можуть отримати еко-активісти, фонд вакцин, журналісти - ЗМІ

2 хв читати
Нобелівську премію миру цього року можуть отримати еко-активісти, фонд вакцин, журналісти - ЗМІ

Нобелівську премію миру 2021 року, за оцінками західних ЗМІ, мають шанси отримати захисники довкілля, асоціації журналістів, правозахисники, а також фонд справедливого розподілу вакцин COVAX.

Так, газета The Washington Post серед можливих претендентів на отримання премії вказує на шведку Ґрету Тунберг, яка будучи школяркою декілька років тому, почала організовувати протести підлітків проти бездіяльності влади різних країн світу в питанні кліматичних змін. Газета зазначає, що її щороку вважають одним із претендентів на премію.

Іспанське агентство ЕФЕ також не виключає, що нагорода може дістатися Рамковій конвенції ООН про зміну клімату та її виконавчому секретарю мексиканці Патрісії Еспіносі.

Іншим претендентом називають фонд вакцин COVAX, створений ВООЗ для справедливого розподілу вакцин, щоб країни з низьким рівнем доходу також могли вакцинувати своїх громадян. Спочатку його метою було розподілити між бідними країнами 2 млрд доз вакцин до кінця 2021 року, але він не впорався з цим завданням, тепер ідеться про 1,4 млрд доз.

Дві організації - Комітет захисту журналістів та "Репортери без кордонів" - також вважаються серйозними претендентами на премію миру цього року. Комітет захисту журналістів базується в Нью-Йорку і займається аналітикою даних зі смертей, переслідувань або насильства щодо журналістів за те, що вони виконували свій професійний обов'язок. "Репортери без кордонів" базуються в Парижі, й вони публікують щорічний "барометр свободи преси", "список ворогів журналістики" та інші статистичні та аналітичні дані, пов'язані з журналістикою.

У списку, складеному The Washington Post, фігурують китайські правозахисники, а також білоруський опозиціонер Світлана Тихановська. Агентство Associated Press раніше також називало серед претендентів на премію Тихановську, а також Марію Колесникову і Вероніку Цепкало.

Журнал Time вважає, що премію можуть присудити президенту США Джо Байдену, який, як пише журнал, "успадкував від свого попередника глобальну пандемію і роздроблену країну". "У перші декілька днів свого перебування на посаді президента Байден підписав десятки указів, зокрема про приєднання до Паризької кліматичної угоди, від якої президент Дональд Трамп відмовився в 2020 році, про припинення будівництва прикордонної стіни між США і Мексикою та про відновлення фінансування ВООЗ", - зазначає Time.

Цей журнал також вважає, що премію може отримати прем'єр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, яка "ефективно керувала країною під час пандемії", або американський рух Black Lives Matter за боротьбу з расизмом.

Відомо, що цьогоріч подано заявки на номінації 329 кандидатів.

Лауреата премії миру оголосять 8 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА