14:32 07.10.2021

Збройне протистояння поступово зміщується в напрямі космічного та кіберпростору - Міноборони України

3 хв читати
Збройне протистояння поступово зміщується в напрямі космічного та кіберпростору - Міноборони України

Створення єдиного інформаційного середовища для сил оборони є одним із завдань цифрової трансформації українського війська, повідомив заступник генерального директора - керівник експертної групи планування та впровадження політик Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, полковник Сергій Галушко.

"Це освоєння Збройними силами України, іншими силами оборони інформаційного домену, зокрема кібердомену збройного протиборства, створення єдиного інформаційного середовища для сил оборони. Ми розуміємо, що танки, гармати мають місце, вони також тривалий час домінуватимуть на полі бою, але збройне протиборство поступово зміщується в напрямі і кіберпростору, і космічного простору, і саме ці напрями закладені в наших нормативних документах", - сказав Галушко на брифінгу в Києві в четвер.

Окрім того, він зазначив, що ще одним завданням є цифрова трансформація Міністерства оборони України як центрального органу виконавчої влади в напрямі сучасного цифрового міністерства. За словами Галушка, також завданням є створення належного рівня гарантування кібербезпеки щодо тих проектів, які були розпочаті, тривають або будуть розпочаті.

Заступник генерального директора нагадав, що на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України, указу президента України підписано рішення, директиву, положення про створення ситуаційного центру Міністерства оборони України.

"Ми говоримо про новий якісний рівень, про новий інструментарій інформаційно-аналітичної підтримки діяльності вищого керівництва держави та керівництва Міністерства оборони з оперативного реагування на кризові ситуації і військового характеру, і інші загрози у тих сферах національної безпеки, де Міністерство оборони бере участь у їх запобіганні або мінімізації", - розповів він.

У свою чергу генеральний директор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України Сергій Максимов сказав, що старі підходи до виконання проектів, орієнтовані на розробку нових зразків зброї, а не цифрових систем у сфері інформатизації, показали свою неефективність.

"Тому перші півроку свого існування директорат цифрової трансформації та інформаційної безпеки зосередив увагу насамперед на зміні правил гри. Замість багаторічних дослідно-конструкторських робіт, окремі з яких тривають багато років і коштують бюджету сотні мільйонів гривень, ми впроваджуємо сучасну парадигму research and development, тобто на короткий цикл дослідження, що супроводжується швидким втіленням й ефективними польовими випробуваннями", - пояснив він.

Максимов зазначив, що було підписано спільну директиву міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ про створення Центру інновацій.

"Ми відходимо від класичного формату дослідно-конструкторської роботи і переходимо в гібридні системи управління проектною діяльністю. У нас створюються зразки озброєння, але ми розуміємо, що щонайменше трирічний шлях розробки інформаційних, інформаційно-аналітичних систем або якогось іншого IT застаріває вже через рік, напевно, через два. Три, п'ять років - це неможливо так далі розробляти. Тому ми переходимо на короткі спринти з кінцевим зрозумілим результатом", - сказав він.

Максимов уточнив, що формування Центру інновацій триватиме до кінця 2021 року.

У свою чергу Сергій Галушко звернув увагу на те, що Центр інновацій є українським аналогом Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA) у сфері цифрової трансформації.

"І ми сподіваємося, що завдяки нашим офіцерам, нашим військовослужбовцям також буде створено й апробовано, перевірено ті чи інші рішення, продукти для забезпечення потреб військ, сил", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА