16:25 07.10.2021

Глави МЗС України та Туреччини обговорили розвиток військово-технічного співробітництва

2 хв читати

Міністри закордонних справ України і Туреччини Дмитро Кулеба та Мевлют Чавушоглу провели дев'яте засідання спільної групи стратегічного планування, повідомило Міністерство закордонних справ України.

"Ми обговорювали сьогодні подальший розвиток військово-технічного співробітництва, зокрема виробництво безпілотників Bayraktar в Україні. Туреччина також цікавиться можливостями українського "Антонова". Ефективність наших літаків була яскраво доведена під час ліквідації пожеж у Туреччині", - наводить слова Кулеби прес-служба МЗС Україна в четвер.

Міністри обговорили стан виконання домовленостей, досягнутих на найвищому політичному рівні, та перспективи подальшої українсько-турецької співпраці у сферах політики та безпеки, торгівлі та інвестицій, оборонної промисловості, енергетики, інфраструктури, транспорту та літакобудування.

Зокрема, Чавушоглу висловив подяку Україні за допомогу в подоланні лісових пожеж у Туреччині влітку цього року. "Ми ніколи не забудемо цю допомогу, яку надала дружня Україна в моїй рідній Анталії та сусідній провінції Мугла", - наголосив глава МЗС Туреччини.

Сторони домовилися провести наприкінці січня - на початку лютого 2022 року в Києві десяте засідання стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України та Туреччини. Засідання буде приурочене 30-річчю встановлення дипломатичних відносин між державами.

Глави МЗС приділили ключову увагу безпековій ситуації в регіоні Чорного моря, зокрема підготовці до проведення цього року в Анкарі політико-безпекових консультацій на рівні керівників зовнішньополітичних та оборонних відомств України і Туреччини у форматі "Квадрига". Кулеба та Чавушоглу також обговорили зміцнення співпраці між військово-морськими силами і у двосторонньому, і в багатосторонньому форматах.

"Ми єдині з Мевлютом у тому, що в Чорному морі потрібно забезпечити баланс безпеки та інтересів. Чорне море не має бути простором для агресивних дій однієї з країн. Україна та Туреччина тісно співпрацюють для досягнення цієї мети", - наголосив Кулеба.

Сторони обговорили подальшу практичну взаємодію в рамках "Кримської платформи", домовилися приділити пріоритетну увагу та координувати дії щодо забезпечення прав людини на тимчасово окупованому півострові.

Кулеба додав, що сторони також обговорили питання енергетичної безпеки, зокрема у контексті постачання газу.

Міністри підписали план консультацій між МЗС України та МЗС Туреччини на 2022-2023 роки, який передбачає обмін досвідом у різних сферах взаємного інтересу.

Як повідомлялося, 7-8 жовтня міністр закордонних справ Турецької Республіки Мевлют Чавушоглу відвідує з візитом Україну (м. Львів) на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА