07:16 08.10.2021

"Схеми" оприлюднили розслідування про "Укрексімбанк"

2 хв читати
"Схеми" оприлюднили розслідування про "Укрексімбанк"

Журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" оприлюднили розслідування "Мецгер, "ДНР", SkyMall і $6 млн: Розслідування "Схем" про "Укрексімбанк", під час якого стався конфлікт між директором банку Євгеном Мецгером і знімальною групою "Схем".

Повний текст і відео розслідування оприлюднені на сайті "Радіо Свобода" в четвер увечері.

"Схемам" вдалося з'ясувати, що державний "Укрексімбанк" видав $6 млн кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на тимчасово окупованій частині Донецької області (ОРДО), на якій діє за підтримки Росії угруповання "ДНР", і платить податки окупаційної влади. Більше того, гарантією повернення цих грошей, під заставу банк взяв об'єкт, цінність і надійність якого сумнівні - адже за нього роками йшла боротьба в декількох юрисдикціях", - йдеться в розслідуванні.

Як повідомлялося, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з питань, яке не сподобалося. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, весь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв'ю і самого нападу видалено.

Укрексімбанк відкинув обвинувачення в порушенні законодавства і, в свою чергу, звинуватив їх у провокації і спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки як протиправного заволодіння банківською таємницею, так і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Наглядова рада Укрексімбанку 6 жовтня відсторонила главу правління Мецгера на період розслідування нападу на журналістів і призначила виконувачем обов'язки глави банку члена правління Сергія Єрмакова.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА