07:48 08.10.2021

В ЄС не погоджуються з рішенням Варшави про верховенство польської конституції над законами ЄС, обіцяють вжити заходів

2 хв читати
В ЄС не погоджуються з рішенням Варшави про верховенство польської конституції над законами ЄС, обіцяють вжити заходів

В Єврокомісії (ЄК) у четвер висловили незгоду з судовим рішенням Польщі про верховенство конституції країни над законами ЄС, пообіцяли оцінити ухвалу польського суду та вжити відповідних заходів.

"Комісія відстоює і знову підтверджує основні принципи правової системи союзу, а саме - верховенство права ЄС над національним правом, зокрема, над конституційними нормами", - йдеться в заяві ЄК.

"Всі постанови Європейського суду обов'язкові для влади всіх держав-членів (ЄС - ІФ), зокрема для національних судів", - наголошується в документі.

У ЄК заявили, що рішення Конституційного трибуналу Польщі викликає серйозну стурбованість; пообіцяли "детально проаналізувати постанову Конституційного трибуналу Польщі". Після цього, зазначається в документі, в ЄК ухвалять рішення щодо подальших заходів.

"Комісія не роздумуючи використовує всі свої повноваження відповідно до договорів ЄС, щоб гарантувати однакове застосування і цілісність права Союзу", - заявили в ЄК.

Голова Європейського парламенту (ЄП) Давид Сассолі у четвер також заявив про неприпустимість вердикту польського суду та закликав ЄК вжити заходів.

"Сьогоднішнє рішення в Польщі не може залишитися без наслідків. Верховенство права ЄС не повинно викликати сумнівів. Його порушення заперечує один із основних принципів нашої спілки", - написав Сассолі у Twitter.

"Ми закликаємо Єврокомісію вжити необхідних заходів", - наголосив глава ЄП.

Раніше в четвер стало відомо, що Конституційний суд Польщі, завданням якого є перевірка на відповідність конституції країни інших нормативних актів, оголосив, що членство Польщі в ЄС не дає органам ЄС верховенства в судовій сфері і не означає передачу Польщею свого суверенітету ЄС. Трибунал зробив висновок, що конституція Польщі - вищий закон цієї країни, а будь-яка міжнародна угода або договір знаходяться в підлеглому до нього стані.

Постанова послідувала після місяців судових процедур, під час яких уряд Польщі і парламент відстоювали точку зору на перевагу конституції Польщі перед законами ЄС і стверджували, що рішення Європейського суду іноді суперечать польським законам.

Низка представників сфери захисту прав людини, ще до постанови трибуналу, висловлювали побоювання, що, якщо Варшава поставить під сумнів дію в країні правового режиму ЄС, це може знизити правову захищеність громадян Польщі. Однак заступник голови МЗС Польщі Павел Яблонський наполягав, що судова ухвала про верховенство польської конституції не суперечитиме договорам про членство Польщі в ЄС.

При цьому, зазначало агентство Associated Press, ЄС не вважає Конституційний суд Польщі легітимним через вплив керівної в Польщі партії "Право і справедливість" на призначення суддів до цього органу.

Відносини Польщі з ЄС переживають напруженість на тлі критики Брюсселем спроб польського уряду розширити контроль над судовою гілкою влади в країні

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА