07:29 09.10.2021

США скасували санкції проти двох іранських компаній, пов'язаних з ракетною програмою Ірану

3 хв читати
США скасували санкції проти двох іранських компаній, пов'язаних з ракетною програмою Ірану

Мінфін США у п'ятницю виключив з санкційних списків щодо Ірану дві компанії, що базуються в цій країні, йдеться в комюніке Управління з контролю над іноземними активами (OFAC).

Йдеться про виключення з санкційного списку SDN List компаній Mammut Industrial Group і Mammut Diesel. Це означає, що в США активи цих структур розморожуються, а американським громадянам знову дозволено мати з ними справи.

Видання The Hill у свою чергу уточнює, що ці дві компанії беруть участь в іранській ракетній програмі. Видання зазначає, що Білий дім схвалив рішення про скасування санкцій, ймовірно, в надії незабаром відновити непрямі переговори з Тегераном у Відні стосовно відродження Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми.

При цьому представник Мінфіну відкинув таке припущення. Він, коментуючи рішення Вашингтона, заявив виданню, що скасування санкцій "не відображає змін у санкційній політиці США щодо Ірану".

"Це не стосується зусиль з переговорів про СВПД. Сполучені Штати продовжать протидіяти іранській дестабілізаційній діяльності, зокрема шляхом введення санкцій", - наводить The Hill слова представника відомства.

Також у Мінфіні не уточнили, чи вважають у Вашингтоні, що Mammut Industrial Group і Mammut Diesel перестали підтримувати іранську ракетну промисловість.

The Hill нагадує, що санкції щодо цих компаній ввела адміністрація колишнього президента США Дональда Трампа у вересні 2020 року в рамках активізації кампанії максимального тиску на Тегеран за його ядерну активність, а також за його політику в регіоні. Тоді ці структури в Вашингтоні охарактеризували як "ключових виробників і постачальників військових товарів подвійного призначення для іранської ядерної програми". Мінфін США стверджував, що ці структури надають підтримку "основному іранському розробнику ракет на рідкому паливі".

Дані обмежувальні заходи стали частиною кампанії тиску США на Іран, під час якої США ввели з 2018 року санкції проти приблизно 1,5 тис. фізичних та юридичних осіб.

Тим часом Вашингтон сподівається на відновлення незабаром переговорів у Відні з відновлення СВПД.

"Ми чули від іранців, що вони очікують швидкого відновлення переговорів. Ми сподіваємося, що їх визначення "швидкого" збігається з нашим визначенням. Ми б хотіли, щоб переговори у Відні поновилися якнайшвидше. Ми говоримо про це вже навіть не кілька тижнів, а кілька місяців", - заявив напередодні представник держдепу США Нед Прайс.

Представник іранського МЗС Саїд Хатібзаде зі свого боку заявив 4 жовтня, що в Ірані чекають відновлення переговорів у Відні навколо ядерної проблеми до початку листопада.

Під час перебування Дональда Трампа на посаді президента США Вашингтон вийшов з СВПД і відновив санкції проти Тегерана. У відповідь на це Іран припинив виконувати умови угоди.

З квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД. США брали участь у консультаціях опосередкованим шляхом. Шостий раунд завершився 20 червня.

Наразі переговори поставлені на паузу: іранські офіційні особи раніше заявляли, що Тегеран буде готовий продовжити переговори після інавгурації на початку серпня нового президента Ірану Ібрахіма Раїсі і формування нового уряду.

На церемонії інавгурації 5 серпня Раїсі заявив, що Тегеран готовий до переговорів і підтримає дипломатичні ініціативи за умови скасування США антиіранських санкцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА