20:30 10.10.2021

Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-13" 15 жовтня стартує до національної космічної станції

2 хв читати
Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-13" 15 жовтня стартує до національної космічної станції

Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-13" 15 жовтня має стартувати до створюваної орбітальної космічної станції КНР, випливає з даних американського спеціалізованого сайту Next Space Flight.

Запуск буде здійснено за допомогою ракети-носія "Чанчжен-2F" ("Великий похід-2Ф") зі стартового майданчика на космодромі Цзюцюань у провінції Ганьсу на північному заході Китаю о 14:24 за пекінським часом.

Корабель "Шеньчжоу-13" доставить на базовий модуль "Тяньхе" космічної станції "Тяньгун", що будується, китайський екіпаж з трьох тайконавтів (китайська назва космонавтів - ІФ), серед яких одна жінка. Це - командир корабля Чжай Чжиган, жінка-тайконавт Ван Япін і тайконавт Е Гуанфу. Екіпаж працюватиме на орбіті шість місяців. Це буде найтриваліший в історії КНР космічний політ.

У Китаї це 20-й політ корабля з тайконавтами з початку реалізації програми пілотованих польотів у космос, а також друга пілотована місія до споруджуваної орбітальної станції.

Модуль "Тяньхе" був виведений на орбіту в квітні. З 17 червня до 16 вересня на станції вже працювали троє тайконавтів, які прибули на кораблі "Шеньчжоу-12". Під час тримісячного перебування вони провели різні експерименти, встановили і налагодили роботу бортового обладнання і двічі виходили у відкритий космос для монтажних робіт.

Створення повноцінної орбітальної станції повинно завершитись у 2022 році. До базового модуля планується ще сім запусків. Зокрема, до нього передбачається пристикувати два лабораторних модулі - "Веньтянь" і "Меньтянь". Крім того, нині на станцію будуть відправлені два вантажні кораблі і три пілотовані кораблі з тайконавтами.

Загальна вага станції "Тяньгун" після завершення її будівництва складе близько 100 тонн. Вона буде в п'ять разів менше Міжнародної космічної станції і буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести у разі зміни екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько 10 років.

Планується, що як складова частина станції на орбіту буде також виведений автономний модуль "Сюньтянь" з оптичним телескопом, діаметр дзеркала якого становить два метри. Він буде маневрувати на орбіті за допомогою своєї рухової установки і час від часу пристиковуватися до станції для дозаправки і обслуговування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА