09:54 11.10.2021

Євросоюз і Рада Європи заявили про повне неприйняття смертної кари

2 хв читати
Євросоюз і Рада Європи заявили про повне неприйняття смертної кари

Європейський Союз і Рада Європи знову заявили про своє тверде неприйняття смертної кари в усіх країнах світу й за будь-яких обставин.

"Смертна кара - це жорстоке, нелюдське покарання, що принижує гідність, суперечить праву на життя. Її скасування необхідне заради поваги людської гідності", - йдеться у спільній заяві цих двох організацій з нагоди Європейського та Всесвітнього дня боротьби проти смертної кари.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич зазначили у своїй заяві, що скасування смертної кари - це перш за все питання політичної волі. Кількість країн, у яких досі страчують людей, продовжує скорочуватись. Минулого року страти не проводилися в 176 країнах. Це 91% держав-членів ООН.

На підтвердження цього позитивного тренда вони відзначили скасування цього року страти ще в одному штаті США - Вірджинії, а також намір президента Джо Байдена скасувати її на федеральному рівні та мораторій на страту, введений генеральним прокурором США.

Вірменія ратифікувала другий факультативний протокол про скасування смертної кари, а Казахстан перебуває в процесі завершення його ратифікації.

"Ми закликаємо Білорусь перейти до скасування смертної кари", - йдеться в заяві європейських організацій.

Цього року Всесвітній день проти смертної кари присвячений темі жінок. Хоча у світі винесені ним смертні вироки становлять невеликий відсоток, залишається дискримінація за ознакою статі на всіх рівнях системи правосуддя. У низці країн жінок засуджують до страти частіше за чоловіків за "злочини сексуальної моралі", а пом'якшувальні обставини, пов'язані з гендерним насильством, рідко беруться до уваги в кримінальному процесі.

День проти смертної кари відзначається з 2007 року за рішенням Комітету міністрів Ради Європи. Це організація була першопрохідцем у справі скасування смертної кари. В результаті Європа з 1997 року де-факто є простором, вільним від смертної кари.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА