19:55 11.10.2021

"Євросолідарність" подала до Офісу генпрокурора дві заяви про можливі злочини оточення Зеленського

4 хв читати
"Євросолідарність" подала до Офісу генпрокурора дві заяви про можливі злочини оточення Зеленського

Народні депутати від фракції "Європейська солідарність" подали до Офісу генерального прокурора України дві заяви про можливі злочини вчинені особами, що входять до оточення президента Володимира Зеленського, повідомляє прес-служба "Євросолідарності" в понеділок.

Зазначається, що відповідну заяву в ефірі одного з українських телеканалів зробив співголова фракції Артур Герасимов, який уточнив, що подані заяви стосуються можливого відмивання грошей через офшорні структури "Кварталу 95" і про можливе фінансування тероризму Укрексімбанком.

"Європейська солідарність" подала до Офісу генерального прокурора дві заяви про злочин. Перша з них стосується розслідування "Схем" – не щодо побиття журналістів, тут ми бачимо, справа рушила після того, як було показане відео. А стосується ймовірного фінансування тероризму. Це коли чи то куми, чи то свати, чи то родичі Зеленського причетні напряму до фінансування тероризму", - зазначив Герасимов.

Він додав, що неадекватна, агресивна реакція голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, який є наближеною до президента Зеленського особою, на запитання журналіста про кредит в $60 млн людині, яка працювала у т.зв. ДНР, свідчить про страх викриття.

"Якби все було нормально, він би спокійно відповів, приніс папери і все було б нормально. Він зірвався, і вся країна, весь світ бачив ці зйомки. З одного боку б’ють журналістів. З іншого боку – фінансування тероризму. Журналісти зробили свою справу, зробили розслідування. І ми звертаємось до правоохоронних органів щоб вони теж дали свою оцінку цим речам", - зазначив нардеп.

Окрім того, він уточнив, що друга заява, подана нардепами до Офісу генпрокурора, стосується т.зв. справи Pandora Papers.

"Ми подаємо як народні депутати заяву про злочин до Офісу генерального прокурора, де ми просимо з’ясувати і чітко дати Україні відповідь. Наскільки інформація журналістів про брудні гроші з ПриватБанку, вкрадені у кожного українця, відповідає дійсності? Бо у мене сумнівів майже немає. Але ми хочемо отримати відповідь правоохоронних органів", - резюмував Герасимов.

Як повідомлялося, 7 жовтня журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" оприлюднили розслідування "Мецгер, "ДНР", SkyMall і $60 млн: Розслідування "Схем" про Укрексімбанк", під час підготовки якого стався конфлікт між директором банку Євгеном Мецгером і знімальною групою "Схем".

"Схемам" вдалося з'ясувати, що державний Укрексімбанк видав $60 млн кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія здійснює діяльність на тимчасово окупованій частині Донецької області (ОРДО), де діє за підтримки Росії угруповання "ДНР" і платить податки окупаційній владі", - йдеться в розслідуванні.

Раніше "Радіо свобода" повідомило, що в понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Мецгером нібито через одне із запитань.

Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв'ю та самого нападу видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів відбуваються необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства й, у свою чергу, звинуватив їх у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, у діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Згодом голова правління державного Укрексімбанку (Київ) Євген Мецгер вибачився за напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку.

Наглядова рада Укрексімбанку 6 жовтня відсторонила голову правління Мецгера на період розслідування нападу на журналістів і призначила виконувачем обов'язків голови банку члена правління Сергія Єрмакова.

11 жовтня Мецгеру, а також двом іншим фігурантам справи про напад на журналістів, обрали запобіжний захід.

Окрім того, 3 жовтня з посиланням на дані "Слідство.Інфо" повідомлялося, що інформація про понад 1,5 тис. українців, серед яких - президент Володимир Зеленський і його колеги з колишньої роботи, міністр культури Олександр Ткаченко, бізнесмени Олександр Ярославський, Ігор Воронін і Рінат Ахметов, екс-власники ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, депутат Олександр Герега, згадується в новому глобальному витоку офшорних документів Pandora Papers.

Згідно з отриманими ними даними, зокрема, офшорні фірми Зеленського і його команди з 2012 року нібито отримали $40 млн від офшорів, пов'язаних із Коломойським, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1" бізнесмена.

Водночас зазначено, що до обрання президентом у 2019 році Зеленський передав свою частку в офшорній компанії першому помічникові президента України Сергію Шефіру.

Значна частина інформації "Слідство.Інфо" присвячена купівлі через офшори нерухомості у Великій Британії.

Під час розслідування Pandora Papers майже 600 журналістів із 117 країн вивчили майже 12 млн документів. ЗМІ, які брали участь у цій роботі, приступили в неділю ввечері до публікації зібраної інформації.

У розслідуванні повідомляється про те, що понад 30 колишніх і нинішніх лідерів країн світу і понад 300 високопоставлених держчиновників були замішані в офшорних фінансових операціях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА