20:19 11.10.2021

У ВМС США з'явився другий підводний човен із ракетами, оснащеними новими ядерними боєголовками малої потужності

2 хв читати
У ВМС США з'явився другий підводний човен із ракетами, оснащеними новими ядерними боєголовками малої потужності

Окрім стратегічного атомного підводного човна USS Tennessee ВМС США нині мають у своєму розпорядженні підводний човен USS Alaska, також оснащений однією-двома балістичними ракетами з новими ядерними боєголовками малої потужності W76-2, випливає з даних Федерації американських вчених.

За повідомленням ВМС США, атомний підводний човен USS Alaska на початку жовтня повернувся з бойового патрулювання на свою базу Кінгс-Бей у штаті Джорджія.

За наявними даними, вона здійснювала патрулювання в Атлантиці і в Середземному морі. Наприкінці червня підводний човен заходив для поповнення запасів у Гібралтар.

Підводні човни класу Ohio USS Tennessee і USS Alaska, приписані до бази Кінгс-Бей на Атлантичному узбережжі США, оснащені двадцятьма міжконтинентальними балістичними ракетами Trident II D5. Вони несуть ядерні боєголовки W76-1 (потужністю 100 кілотонн) і W88 (потужністю 475 кілотонн). Одна або дві ракети мають боєголовки W76-2 потужністю 5-8 кілотонн, що становить близько третини від потужності скинутої на Хіросіму американської атомної бомби.

Невелика кількість таких боєголовок (за деякими даними, близько 20 одиниць) була зроблена у 2019 році на підприємстві Pantax у штаті Техас. Підводний човен USS Tennessee був першим, оснащеним ними.

Боєголовки малої потужності W76-2 були зроблені при адміністрації Дональда Трампа для протидії, як вона стверджувала, можливим планам Росії першою застосувати тактичну ядерну зброю.

Пентагон аргументував необхідність розгортання ядерної зброї малої потужності (тактичної) тим, що воно дозволить "ефективніше стримувати Росію" і не дозволить їй "скористатися своїм великим потенціалом тактичної ядерної зброї".

Адміністрація Трампа, під час ухвалення рішення про розгортання малопотужних боєголовок на ракетах підводних човнів, заявляла, що ця зброя зробить повномасштабну ядерну війну менш вірогідною, надавши США більш гнучкий засіб стримування. На думку Вашингтона, це нібито дозволить запобігти застосуванню супротивником, зокрема, Росією, тактичної зброї в надії, що США не підуть на використання власної потужної стратегічної ядерної зброї у відповідь на обмежену ядерну атаку.

Як зазначається в американській ядерній стратегії, ухваленій у 2018 році, наявність малопотужної ядерної зброї "дозволить гарантувати, що потенційні супротивники не зможуть скористатися своєю перевагою при обмеженій ядерній ескалації, зробивши застосування ядерної зброї менш імовірним".

Тим часом, президент США Джо Байден у минулому неодноразово заявляв, що створення і розгортання малопотужних ядерних боєголовок є "поганою ідеєю". Експерти зазначають, що в разі запуску балістичної ракети з такими ядерними боєголовками у супротивника не буде можливості визначити, який заряд вона несе, і він змушений буде реагувати із залученням усіх стратегічних ядерних сил.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА