07:10 12.10.2021

Саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві у вівторок

2 хв читати
Саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві у вівторок

У вівторок уранці в Києві починається 23-й саміт Європейського Союзу та України.

ЄС на саміті представлятимуть президент Європейської ради Шарль Мішель і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Україну представлятиме президент України Володимир Зеленський.

Як очікується, учасники саміту ще раз засвідчать відданість подальшої політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, а також непохитну підтримку ЄС незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Зокрема, сторони обговорять результати виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС і введення поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, а також наступні кроки в цих напрямах.

Крім того, планується обговорити подальше посилення економічної інтеграції (в контексті Угоди про асоціацію і поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі) у різних галузях, зокрема з питань клімату, в енергетиці, телекомунікаціях, питаннях пов'язаності, авіації, освіті та дослідницької діяльності.

Також ЄС і Україна обговорять дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, подальше зміцнення співробітництва в сфері протидії гібридним загрозам і боротьби з дезінформацією, співпрацю в подоланні наслідків пандемії COVID-19 і саміт Східного партнерства, який відбудеться 15 грудня в Брюсселі.

За інформацією української сторони, на порядку денному також проблематика співпраці в сфері безпеки і оборони, розвиток ситуації на Донбасі і в окупованому Криму.

Як повідомив високопоставлений чиновник ЄС у понеділок, на саміті буде підписано три угоди між Україною та ЄС, зокрема угоду про спільний авіаційний простір, про асоціацію України з європейською програмою фінансування досліджень та інновацій Horizon Europe і з програмою Creative Europe.

Інформацію про підписання Україною та ЄС угоди про "відкрите небо" підтвердила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Вона наголосила, що це відкриє для України шлях до дешевих квитків, велику конкуренцію на ринку і авіаційному сервісі, як у багатьох європейських країнах. Крім того, вона повідомила, що на саміті Україна-ЄС обговорять енергетичну безпеку не лише України, а "в цілому питання енергетичної безпеки Європи, енергетичної стійкості, боротьби з континентальною газовою війною, розпочатою РФ шляхом реалізації впровадження проекту "Північний потік 2". "І фактично, вперше будемо обговорювати питання синхронізації нашої системи передачі електроенергії ENTSO-E, що також не було предметом обговорення раніше", - сказала Стефанішина.

За результатами саміту буде прийнято спільну заяву.

Церемонія підписання документів між Україною та ЄС запланована на 11.25. Об 11.35 в Маріїнському палаці відбудеться зустріч президента України Володимира Зеленського, президента Європейської ради Шарля Мішеля і президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн з представниками ЗМІ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА