07:29 12.10.2021

Італія приймає у вівторок саміт G20 з питань Афганістану

2 хв читати
Італія приймає у вівторок саміт G20 з питань Афганістану

В Італії у вівторок відбудеться спеціальний саміт лідерів країн G20 з Афганістану.

Саміт скликаний з ініціативи Італії, яка головує в "двадцятці".

У повідомленні, опублікованому на сайті уряду Італії, зазначається, що зустріч на вищому рівні почнеться в режимі відеоконференції о 13:00. За підсумками зустрічі голова ради міністрів Італії Маріо Драгі проведе прес-конференцію.

За повідомленнями західних ЗМІ, передбачається, що в ході зустрічі в верхах буде порушуватися питання про гуманітарні потреби країни, обговорюватиметься тема доступу громадян Афганістану до базових послуг і джерел життєзабезпечення. Крім того, до порядку включені теми безпеки, боротьби з тероризмом, міграції і права людини.

Президент США Джо Байден 31 серпня оголосив про завершення 20-річної присутності Сполучених Штатів та їхніх союзників з НАТО в Афганістані. Останній військово-транспортний літак ВПС США покинув кабульський аеропорт 30 серпня, евакуював американських військових, які здійснювали його охорону, і дипломатів, які працювали на території повітряної гавані, яка залишалася їх останнім оплотом у столиці Афганістану.

На тлі виведення іноземних сил з Афганістану бойовики угруповання "Талібан" взяли під контроль всю територію країни, а президент Ашраф Гані і його оточення втекли. Гані заявив, що цим вчинком прагнув уникнути кровопролиття.

Пізніше таліби оголосили склад нового уряду. Вони пообіцяли, що він буде інклюзивним, але в підсумку серед понад 30 членів кабміну представниками етнічних меншин виявилися лише три міністри.

За той час, що таліби тримають під контролем владу в Афганістані, в країні не припинилися теракти і напади на релігійні та етнічні меншини. Минулого тижня в результаті атаки терориста-смертника загинули понад 120 мусульман-шиїтів, які є меншістю в сунітському Афганістані.

У міжнародній спільноті не поспішають робити висновки про те, як таліби будуть керувати країною. Однак Пакистан закликає "дати час" "Талібану" і продовжувати надання фінансової допомоги Афганістану.

На минулих вихідних відбулися перші за цей час переговори представників США і талібів у Катарі. Таліби заявили, що вважають переговори успішними.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА