07:45 12.10.2021

Пошкоджений атомний підводний човен ВМС США, можливо, зіткнувся з невідомим китайським об'єктом

3 хв читати
Пошкоджений атомний підводний човен ВМС США, можливо, зіткнувся з невідомим китайським об'єктом

Американський атомний підводний човен USS Connecticut, який отримав 2 жовтня пошкодження під час виконання завдання в Південно-Китайському морі, швидше за все, зіткнувся з невідомим китайським підводним об'єктом, повідомив гонконзький новинний сайт iNews.

За його даними, після інциденту супутник зафіксував підводний човен у надводному положенні 3 жовтня приблизно о 77 км від острова Юнсін, що входить в Парасельський архіпелаг, у Південно-Китайському морі. Над островом в 1974 році було встановлено контроль з боку Китайської Народної Республіки. Претензії на володіння островом пред'являє В'єтнам. На острові розташовуються китайська база для підводних човнів і військовий аеродром.

Передбачається, що підводний човен USS Connecticut підходив до острова для проведення розвідки, зазначає iNews. Субмарини цього типу крім ведення бойових дій також призначені для виконання розвідувальних функцій.

При цьому наголошується, що зіткнення з підводним рельєфом навряд чи могло статися. ВМС США, які постійно діють у Південно-Китайському морі, добре його вивчили. Швидше за все, підводний човен зіткнувся з китайським підводним штучним об'єктом, недавно створеним поблизу острова Юнсін для протидії силам противника, вважає видання.

Глибина моря в районі острова складає близько 300 метрів.

Напередодні американські експерти повідомили в соцмережах, що корпус носової частини атомного підводного човна ВМС США USS Connecticut, що зіткнувся з невідомим об'єктом у Південно-Китайському морі, отримав великі пошкодження.

"Згідно з першими отриманими даними, корпус головної частини USS Connecticut серйозно пошкоджений. Чекаємо фотографій", - йшлося в Twitter SubBrief, який веде ветеран-підводник ВМС США Аарон Амик.

За повідомленням ВМС США, на базу на острові Гуам e західній частині Тихого океану, куди минулої п'ятниці зайшов пошкоджений атомний підводний човен після інциденту, що стався 2 жовтня, прибула група військових фахівців для огляду пошкоджень і встановлення їх джерела.

За даними ВМС США, в результаті зіткнення, яке сталося в міжнародних водах в акваторії Південно-Китайського моря, постраждали 11 із 130 членів екіпажу. Вони отримали безпечні для життя травми.

Як зазначають ВМС США, після інциденту "підводний човен перебуває в безпечному, стабільному стані". Підкреслювалося також, що його ядерна установка не постраждала.

Після інциденту підводний човен змушений була йти на Гуам у надводному положенні.

Американські військові не повідомляють, з чим саме зіткнувся підводний човен. За даними джерел у ВМС США, не йдеться про зіткнення з іншим підводним човном, кораблем або про агресивні дії іншої країни. У ВМС зазначили, що відповідно до топографічних даних зіткнення з підводним рельєфом також не було.

За останніми даними американських військових, підводний човен міг зіткнутися із затонулих кораблем або контейнером, що впав у море з вантажного судна.

USS Connecticut з водотоннажністю 7,5 тис. тонн є багатоцільовим атомним підводним човном четвертого покоління типу Seawolf. Його ракетне озброєння - до 50 ракет Harpoon і Tomahawk, які запускаються з торпедних апаратів. Окрім бойових завдань він виконує також розвідувальні функції.

Таких підводних човнів у ВМС США загалом три. Всі вони приписані до тихоокеанської бази підводних човнів Кітсап-Бангор (штат Вашингтон). Вартість кожного досягає в поточних цінах $8,5 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу на складі "Нової пошти" в Одесі ліквідовано - поліція

ГУР: Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА