09:36 12.10.2021

Звернення до КС щодо неконституційності норм закону про призначення членів ВРП не означає зупинення реформи – голова Верховного Суду

2 хв читати
Звернення до КС щодо неконституційності норм закону про призначення членів ВРП не означає зупинення реформи – голова Верховного Суду

Звернення Верховного Суду до Конституційного Суду (КС) щодо неконституційності норм закону про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП) не означає зупинення судової реформи, вважає голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Данішевська розповіла, що звернення Верховного Суду до КС є запобіганням негативним наслідкам у вигляді можливого зупинення роботи ВРП.

"Наразі вкрай важливо, щоб Етична рада працювала без порушень Конституції, щоб іноземні експерти, не знаючи нашого законодавства і не розуміючи всіх складнощів, які є в судовій владі, ненароком не розпустили ВРП і не зупинили всю систему", - пояснила голова суду.

Відповідаючи на запитання про те, чи означає звернення до КС зупинення реформи, Данішевська сказала: "Абсолютно ні!... Звернення Верховного Суду зовсім не спрямоване на те, щоб підірвати реформу. Це можна зробити тільки у політичний спосіб або за допомогою ЗМІ, кажучи про те, що нібито судова влада чинить опір цій реформі".

"Оскільки у судовій владі виникли сумніви в тому, що не всі положення закону №1635 відповідають Конституції, є необхідність прояснити ці питання завчасно, щоб не дати можливості тим, хто проти реформи, оскаржити її в майбутньому в судових інстанціях, зокрема в європейському суді. Чим більше порушень під час реформи - тим швидше відбувається процес у зворотному напрямку", - акцентувала увагу Данішевська.

Що стосується процедурних моментів розгляду звернення, то, за словами голови Верховного Суду, звернення стосується лише деяких норм закону, а розгляд у КС не зупиняє дії закону.

"Ми сприймемо будь-яке рішення КС, головне, щоб Конституційний Суд прояснив ситуацію з невідповідностями у законі, які становлять загрозу функціонуванню судової влади", - підсумувала голова Верховного Суду.

Як повідомлялося, 8 жовтня Верховний Суд скерував до КС звернення ВРП правосуддя щодо неконституційності положень закону про порядок призначення членів ВРП.

Народний депутат, представник Верховної Ради в КС Ольга Совгиря пояснила у Telegram-каналі, що пленум Верховного Суду ухвалив рішення звернутися до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо конституційності окремих положень закону України від 14.07.2021 №1635- ІХ у частині реформи Вищої ради правосуддя.

"Положеннями передбачається створення Етичної ради з перевірки доброчесності членів Вищої ради правосуддя", - написала Совгиря.

У свою чергу екс-народний депутат Сергій Лещенко написав у Telegram-каналі, що "Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду щодо "неконституційності" судової реформи Володимира Зеленського, чим відкрив шлях до її знищення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА