09:42 12.10.2021

Голова Верховного Суду: За наявності політичної волі ВР може внести зміни до закону про ВРП

2 хв читати
Голова Верховного Суду: За наявності політичної волі ВР може внести зміни до закону про ВРП

Судова влада пропонує низку законодавчих змін для забезпечення безперервної роботи Вищої ради правосуддя (ВРП), за наявності політичної волі парламент може ухвалити ці зміни, заявила голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

"Для стабільності роботи ВРП пропонуємо в тій нормі, де сказано про право Етичної ради зупиняти повноваження членів ВРП, зазначити послідовність дій: щоб Етична рада спочатку призначила нових членів, а потім пропонувала чинним членам ВРП пройти перевірку, які мають або пройти перевірку, або звільнитися", - розповіла Данішевська в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, також чинні судді-члени ВРП, які раніше проходили перевірку на доброчесність, не мають проходити її повторно, оскільки це суперечить Конституції.

Крім цього, судова влада пропонує змінити підхід до "звільнення за законом", оскільки і ця норма не відповідає Основному закону.

"Тобто ми просимо встановити запобіжники в законі (про порядок призначення членів ВРП - ІФ) від неконституційних дій, щоб забезпечити безперервність діяльності ВРП", - пояснила голова Верховного Суду.

Вона розповіла, що також пропонується впровадити порядок голосування в Етичній раді більшістю голосів. Данішевська уточнила, що нині закон передбачає перевагу голосів іноземних експертів у разі поділу голосів.

"Це підриває довіру судової влади до цієї реформи, але все можна виправити внесенням змін до закону", - наголосила голова Верховного Суду.

Відповідаючи на запитання про те, чи можна розраховувати на те, що Верховна Рада після зміни спікера, зможе підтримати ці зміни, голова суду сказала: "За наявності політичної волі, я вважаю, немає проблем зробити ці зміни".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА