11:07 12.10.2021

Венедіктова підписала два інформаційних повідомлення для направлення до Офісу прокурора МКС

3 хв читати
Венедіктова підписала два інформаційних повідомлення для направлення до Офісу прокурора МКС

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала два інформаційних повідомлення, що стосуються вчинення злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, для направлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора у вівторок, повідомлення були підписані під час засідання Міжнародної ради експертів з питань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, до якої увійшли чотири представники прокуратури, 13 українських і шість міжнародних експертів.

"Цей дорадчий орган створений для підтримання сталої комунікації з неурядовими, науковими та міжнародними організаціями й експертами щодо актуальних проблем із дотримання прав людини в умовах збройного конфлікту та шляхів їх розв’язання", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що перше повідомлення, яке підписала Венедіктова, було підготовлено Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, ОГП і стосується фактів публічного приниження українських військовополонених, затриманих представниками незаконних збройних формувань самопроголошеної "ДНР".

"Така практика публічного приниження затриманих та проведення фото- та відеозйомок з ними для подальшого розміщення матеріалів у відкритих джерелах інформації набула поширеного характеру", - наголошують в Офісі генпрокурора.

Там зазначають, що в поданні йдеться про три інциденти: так званий парад полонених 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 затриманих військовослужбовці; захоплення у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Нацгвардії України "Донбас"; і так званий парад полонених 22 січня 2015 року, учасниками якого стали 20 затриманих військовослужбовців.

"Відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, затримані мали статус військовополонених та користувалися відповідними гарантіями, передбаченими міжнародним гуманітарним правом. Зважаючи на це, викладені у поданні факти мають попередньо кваліфікуватися як воєнний злочин у вигляді посягання на людську гідність, у частині образливого та принизливого поводження згідно зі статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду", - зазначають в ОГП.

Уточнюється, що наразі ці епізоди розслідуються в рамках 10 кримінальних проваджень, за якими було повідомлено про підозру 10 особам. Досудові розслідування за зазначеними кримінальними провадженнями тривають.

"Друге інформаційне повідомлення підготовлене Донецькою та Луганською обласними прокуратурами спільно з Global Rights Compliance LLP (GRC) та Луганським обласним правозахисним центром "Альтернатива". У ньому йдеться про руйнування мостів у Донецькій та Луганській областях. Аналіз містить дані щодо 43 інцидентів із травня 2014 року до січня 2019 року. 26 із цих мостів є автомобільними, 10 - залізничними, один - пішохідний та шість змішаного використання", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що більшість мостів були об'єктами місцевої інфраструктури, які використовувалися цивільним населенням для повсякденних потреб. Через їх руйнування було порушено сполучення між населеними пунктами, ускладнився безперешкодний проїзд екстрених служб першої допомоги, транспорту комунальних та аварійних служб.

"Ці факти можуть бути кваліфіковані Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту - умисне спрямування нападів на цивільні об'єкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті", - уточнюють в Офісі генпрокурора.

Там додають, що з 2015 року до Офісу прокурора МКС направлено 24 інформаційні повідомлення про вчинення представниками РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності в Криму та на Сході України, 12 із них - у 2020-2021 роках. Шість із них стосуються подій у Криму, шість - на Донбасі", - резюмують в ОГП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА