16:48 12.10.2021

Прокурори в суді просять про арешт Медведчука з альтернативою застави в 1 млрд грн

3 хв читати
Прокурори в суді просять про арешт Медведчука з альтернативою застави в 1 млрд грн

Печерський районний суд Києва у вівторок розглядає клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу підозрюваному в державній зраді та фінансуванні тероризму народному депутату Віктору Медведчуку, прокурори в процесі просять про арешт з альтернативою застави в 1 млрд грн.

Виступаючи в суді з аргументацією клопотання, прокурори в процесі зазначили, що кримінальне правопорушення, яке інкримінується Медведчуку, належить до особливо тяжких, що він може впливати на свідків, переховуватися від досудового розслідування.

"Жоден м'якший запобіжний захід не забезпечить усунення ризиків ... є необхідність обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках досудового розслідування ... Визначити заставу ... в 1 млрд грн", - сказав представник обвинувачення.

За словами прокурорів, розмір альтернативного арешту застави визначено з урахуванням майнового стану Медведчука, його можливості оплатити таку заставу або забезпечити її внесення заставодавцем.

Перед судовим засіданням Медведчук заявив журналістам, що вважає сфабрикованими всі докази у справі про фінансування ним тероризму.

"Органи слідства, і прокуратура, і СБУ ... добре знають, що ніяких записів немає. Що я з паном Кузярою (бізнесмен, який, за даними правоохоронців, може бути причетний до незаконного вивезення вугілля з ОРДЛО - ІФ) не знайомий, не зустрічався і ніколи не розмовляв. Вони добре знають, що записи 2014-2015 рр., які вони демонструють на своїх брифінгах і на які посилаються як на доказ, ніколи не будуть допустимим доказом, тому що це монтаж, і я це стверджую", - заявив Медведчук.

"Ні оригіналів, ні оригінальних записувальних пристроїв. Це все справжнісінька туфта й результат фальсифікації", - наголосив він.

При цьому Медведчук додав, що через упроваджені проти нього і його сім'ї санкції 1 млрд грн для оплати застави він не має, і "влада про це знає". "Зрозуміло, що цей мільярд не буде сплачено, й тоді абсолютно зрозуміло, що Медведчук повинен із домашнього арешту переміститися під реальний", - резюмував політик.

Як повідомлялося, 8 жовтня генпрокуратура пред'явила Медведчуку нову підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014-го - на початку 2015 року.

Генпрокурор України Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура в рамках нового пред'явленого підозри проситиме суд обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

11 травня Медведчуку було повідомлено про підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму.

За словами генпрокурора Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності і співпраці з країною-агресором. За даними слідства, у 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності – проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА