19:42 12.10.2021

Чеський прем'єр Бабіш стверджує, що президент не проти дати йому шанс знову сформувати уряд

2 хв читати
Чеський прем'єр Бабіш стверджує, що президент не проти дати йому шанс знову сформувати уряд

Нинішній прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш у вівторок заявив, що президент країни Мілош Земан повідомив йому на вихідних, що не проти доручити йому спробувати сформувати уряд, незважаючи на те, що його партія ANO зазнала поразки на виборах, повідомляє чеське радіо.

За словами Бабіша, Земан "неодноразово" говорив йому, що згоден на такий варіант. Прем'єр стверджує, що тепер йому потрібно вирішити, чи погоджуватися на таку пропозицію.

Чеські ЗМІ пояснюють, що певна логіка в такому розвитку подій є, оскільки саме партія Бабіша залишається найбільшою в Чехії. Одночасно, в повідомленнях наголошується, що виглядає малоймовірним, щоб парламент нового скликання, більшість в якому буде у політичних опонентів Бабіша, погодився висловити довіру такому уряду меншості.

Як повідомлялося, незабаром після зустрічі з Бабішем на вихідних Земан був госпіталізований (його відвезли в госпіталь при празькому військовому університеті).

У Чехії саме президент грає ключову роль у вирішенні про формування уряду: саме він вирішує, кому доручити спробувати сформувати кабінет міністрів.

Раніше в жовтні в Чехії пройшли парламентські вибори. Центристський рух "Акція незадоволених громадян" (АНО) прем'єра Бабіша отримав 72 місця. Альянс правоцентристів і християнських демократів і коаліція Піратської партії з рухом "Старости і незалежні" разом можуть розраховувати на 108 із 200 місць у парламенті.

Вибори в Чехії пройшли на тлі недавньої публікації "досьє Пандори", в якій, зокрема, фігурує Бабіш. Так, згідно з розслідуванням, Бабіш у 2009 році, ще не будучи прем'єром, використовував офшорні компанії для покупки елітної нерухомості на Лазурному березі у Франції. Йдеться про замок вартістю близько $15 млн.

При цьому прем'єр Чехії, коментуючи цю публікацію, на свій захист сказав, що "не зробив нічого незаконного". "Я ніколи не робив нічого незаконного або неправильного, але це не заважає їм знову спробувати очорнити мене і вплинути на парламентські вибори в Чехії", - зазначив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА