07:00 13.10.2021

13 жовтня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
13 жовтня: Яке сьогодні свято

13 жовтня відзначають Міжнародний день зі зниження ризику лих і Всесвітній день боротьби з тромбозом. Шанувальники The Beatles святкують 57-річчя терміну "бітломанія", а скептики - своє професійне свято. У цей день Гринвічський меридіан став "нульовим", у 1958 році побачила світ перша публікація книги про ведмежа Паддінгтона, а ще народилася британський політик Маргарет Тетчер.

Міжнародний день зі зниження ризику лих відзначають щороку, 13 жовтня. Дата була встановлена резолюцією Генасамблеї ООН 21 грудня 2009 року. Однак спочатку мала іншу назву - Міжнародний день зі зменшення небезпеки лих. Рішення про перейменування ухвалили в 2018 році.

У професійному медичному середовищі 13 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з тромбозом. Дату приурочили до дня народження видатного німецького вченого Рудольфа Вірхова, піонера в сфері патофізіології тромбозів. Цей день покликаний надати поширення інформації про хвороби, причинам її виникнення, факторам ризику, симптомам, профілактиці і лікуванню.

Міжнародний день скептиків повинен привернути увагу широкої громадськості до цього філософського напряму, що висуває сумнів як принцип мислення, особливо сумнів у надійності істини.

13 жовтня багатий і на неофіційні свята. Одне з них - День дерев, що засинають. Календарна осінь остаточно вступає в свої права. Ще трохи, і яскраве листя облетить, залишивши дерева спати до весняного пробудження.

З 13 на 14 жовтня 1307 р., у п’ятницю, за наказом французького короля Філіпа IV Вродливого були одночасно арештовані і закатовані усі тамплієри. За дивним збігом обставин серед тамплієрів чомусь були усі, кому король заборгував гроші. Ця подія народила забобон про "чорну" п'ятницю, 13.

13 жовтня 1925 року народилася "Залізна Леді" і перша жінка - прем'єр-міністр в історії Великої Британії Маргарет Тетчер. У 1970 році вона була призначена на посаду міністра оборони, через п'ять років перемогла на виборах і стала лідером партії. З 1979 обіймала пост прем'єр-міністра.

Як глава уряду Тетчер проводить політичні та економічні реформи. При ній ядерні сили Великої Британії зросли втричі, було здобуто перемогу над Аргентиною в Фолклендській війні в 1982 році. У 1988 "Залізна Леді" зробила заяву про закінчення холодної війни. За два роки Тетчер заявила про свою відставку.

Їй було присвоєно особисте дворянство з титулом баронеси і герб, вона була почесним громадянином Загреба, членом Більдербергського клубу, автором книги "Мистецтво управління державою: стратегії для мінливого світу", була довічним членом Палати лордів. Екс-прем'єр-міністр Сполученого Королівства, видатна жінка і політик Маргарет Тетчер померла 8 квітня 2013 року в Лондоні у віці 87 років.

13 жовтня 1933 р у м. Білосток на Підляшші народився Михайло Яримович, інженер винахідник у галузі літально-космічних дослідів у США, почесний член Товариства українських інженерів у Америці, один із керівників NASA - Національного космічного агентства США.

Закладення першого каменя у фундамент резиденції президентів США відбулось у цей день 1792 року. Ділянку для будівництва на Пенсільванія-авеню вибирав особисто перший президент США Джордж Вашингтон. Автором проекту виступив архітектор ірландського походження Джеймс Гобен. Свою назву резиденція отримала завдяки облицьованим Вірджинським піщаником стін, офіційна назва була затверджена в 1902 році.

Це день - особливий і для шанувальників легендарної групи The Beatles. В 1963 році з'явився термін "бітломанія". Вперше він був використаний виданням The Daily Mirror після виступу четвірки у знаменитому залі Palladium у Лондоні, коли величезний зал не зміг вмістити всіх охочих і сотні шанувальників очікували кумирів на вулиці.

13 жовтня 1884 року було ухвалено Міжнародну угоду про встановлення Гринвічського меридіана як нульового. До цього різні країни на картах використовували власні "нульові меридіани", такими були острова Родос і Фуертевентура, Ферро, Кадіс, а також Гринвіч, Лісабон, Париж, Копенгаген і ін. Такий стан справ сильно ускладнював мореплавство.

На Вашингтонській конференції, що отримала назву "меридіанна", схвалено рішення зробити Гринвічський меридіан нульовим на всіх картах. Ще однією важливою подією стала рекомендація використовувати обчислення часу за Гринвічем в усьому світі. Точкою відліку середньої сонячної доби був взятий момент середньої півночі на нульовому меридіані, а її тривалість обчислювалася від 0 до 24 годин.

13 жовтня Православна церква вшановує пам'ять священномученика Григорія, просвітителя Вірменії, який вів родовід із грузинських царів. Був святий родом з Парфії - держави, розташованої між річкою Тигр і Перською затокою. Будучи єпископом, він проповідував Євангеліє і багатьох навернув до християнської віри. За це вірменський цар Тиридат наказав скинути його у глибокий рів. За легендою, святий Григорій провів у цьому рову 15 років. Коли його звільнили з ув'язнення, він продовжив свою велику місію, залучаючи багатьох до віри в Христа. Священномученик мирно помер близько 335 року.

Іменини: Олександр, Олександра, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Семен

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА