08:07 13.10.2021

У суборбітальний політ у середу стартує корабель New Shepard компанії Blue Origin з екіпажем із чотирьох туристів

2 хв читати
У суборбітальний політ у середу стартує корабель New Shepard компанії Blue Origin з екіпажем із чотирьох туристів

Багаторазовий американський корабель New Shepard у середу відправиться в суборбітальний комерційний політ з екіпажем у складі чотирьох космічних туристів, повідомила компанія-розробник Blue Origin.

До складу екіпажу входять 90-річний канадський актор Вільям Шетнер, відомий завдяки своїй ролі капітана зорельота Enterprise ("Ентерпрайз") Джеймса Кирка в серіалі і фільмах Star Trek, він стане найстаршою людиною з усіх, що коли-небудь побували в космосі, віце -президент Blue Origin з польотів Одрі Паверс, колишній інженер NASA і співзасновник компанії Planet Labs Кріс Бошуайзен і віце-президент французької компанії Dassault Systemes Глен де Бреши.

Запуск багаторазової ракети New Shepard у рамках місії NS-18 буде здійснено о 10:00 за часом Східного узбережжя США (17:00 за Києвом) зі стартового майданчика Corn Ranch біля міста Ван-Хорн на заході штату Техас.

Багаторазова система New Shepard, створена для комерційних туристичних польотів на кордон космосу, складається з одноступеневої 18-метрової ракети-носія і капсули, призначеної для шести людей. Вона оснащена системою аварійного порятунку і парашутами.

Політ триватиме приблизно 11 хвилин. Після вертикального розгону тривалістю 110 секунд від носія відокремиться спускний апарат, який продовжить за інерцією набирати висоту до приблизно 105 км, тобто трохи вище лінії Кармана.

Лінія Кармана - висота над рівнем моря, яка умовно приймається як кордон між атмосферою Землі та космосом. Відповідно до визначення Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ), лінія знаходиться на висоті 100 км. У зв'язку з цим пасажири капсули можуть претендувати на звання астронавта, не здійснюючи при цьому орбітального польоту.

Загалом капсула з космічними туристами пробуде на найвищій точці польоту близько трьох хвилин.

Потім після зниження капсула здійснить з використанням парашутної системи м'яку посадку. Тим часом ракета-носій повинна буде здійснити самостійний спуск і вертикальну посадку за допомогою маршового двигуна в районі стартового майданчика.

Глава Blue Origin мільярдер Джефф Безос, який є також засновником компанії Amazon, сам особисто одним із перших злітав на кораблі New Shepard у суборбітальний політ 20 липня. Крім Безоса, на борту капсули New Shepard перебували його брат Марк, 18-річний студент-фізик з Нідерландів Олівер Демен, а також 82-річна американська льотчиця Воллі Фанк, що колись входила в загін американських астронавтів, але так і не злітала в космос. Корабель піднімався на висоту 107 км.

Система, розробка якої була розпочата в 2006 році, названа в честь Алана Шепарда - першого американського астронавта, який здійснив суборбітальний політ 5 травня 1961 року.

Вартість польоту для космічних туристів на New Shepard нині оцінюється в $500 тис.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА