20:53 13.10.2021

НАБУ закрило справу про закупівлю вакцин за завищеними цінами за часів екс-глави МОЗ Степанова

2 хв читати
НАБУ закрило справу про закупівлю вакцин за завищеними цінами за часів екс-глави МОЗ Степанова

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом можливої закупівлі вакцин від коронавірусу за завищеними цінами, відкрите в лютому 2021 року, повідомляє видання "Українська правда" в середу.

Зазначається, що інформацію про закриття справи журналістам видання надали в НАБУ у відповідь на відповідний запит.

"17.05.2021 зазначене кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК (відсутність складу кримінального злочину - ІФ)", - йдеться у відповіді.

Журналісти уточнюють, що жодних деталей щодо справи та ролі в ній екс-міністра охорони здоров'я Максима Степанова НАБУ не повідомило.

Як повідомлялося, у лютому на сайті Ради громадського контролю НАБУ з'явилася інформація про те, що бюро розпочало досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

"Цей випадок набув широкого розголосу у ЗМІ, оскільки спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько $3 і перебувало на фінальному етапі процесу. Проте згодом міністр (охорони здоров'я - ІФ) Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech", - ідеться в повідомленні.

В інформації зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестування в Бразилії показала лише 50,38%.

"Саме тому Рада громадського контролю звернулася до НАБУ із відповідною заявою і наразі вітає початок досудового розслідування. Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України)", - додали в раді.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА