07:00 16.10.2021

16 жовтня: Яке сьогодні свято

5 хв читати
16 жовтня: Яке сьогодні свято

16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба, Всесвітній день продовольства, Всесвітній день анестезії і День Шефа. Також сьогодні День нетворкінгу і день алерголога. В цей день у Лондоні вперше опубліковано відомий роман "Джейн Ейр", а Іоанн Павло II став Папою Римським. Також 16 жовтня народилися британський поет і прозаїк Оскар Вайльд і зірка культового фільму "Втеча з Шоушенка" Тім Роббінс.

Щороку 16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба. Він був заснований у 2006 році за ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу і сільськогосподарську організацію ООН, яка опікувалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До цієї ж події приурочено і ще одне свято - Всесвітній день продовольства.

Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води і випікалися на розпеченому камінні. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Вже тоді хліб шанували і асоціювали з сонцем (у ранній писемності навіть позначали з ним одним символом - колом із крапкою у центрі).

Всесвітній день продовольства також відзначають 16 жовтня. Його головна мета - підвищення рівня обізнаності населення щодо продовольчої проблеми в світі. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO), 821 млн. людей у світі досі страждають від голоду, незважаючи на те, що виробляється достатньо продовольства, щоб прогодувати всіх. Водночас 1,9 млрд людей мають надлишкову вагу, з них 672 млн страждають від ожиріння. У цей день проводяться різні благодійні акції, які мають велике значення для полегшення тяжкого становища країн "третього світу".

Також цього дня в низці країн відзначається День Шефа або Національний день Боса. Це професійне свято керівників колективів усіх рівнів. У 1958 році Патриція Хароскі, яка працювала секретарем в американській компанії State Farm Insurance Company, запропонувала заснувати нове свято, присвячений вшануванню улюбленого керівника. У 1962 році це свято було офіційно затверджено губернатором штату Іллінойс Отто Карнером. Традицію святкування Дня Боса підтримали й інші країни, свято поширилося в усьому світі. Сьогодні День відзначають у США, Канаді, Європі, Австралії і Південній Африці.

У 1847 році в Лондоні вперше опублікований роман англійської письменниці Шарлотти Бронте "Джейн Ейр". Твір розповідає про долю освіченої дівчини, сироти, яка повинна сама пробивати собі дорогу в житті. Роман глибоко психологічний: почуття героїв, їхні страждання, свідомість безвихідного протиріччя між власними пристрастями, душевна самотність. "Джейн Ейр" займає десяте місце в списку 200 кращих книг за версією BBC.

У 1946 році в спортзалі Нюрнберзькій в'язниці виконали смертні вироки, які Міжнародний трибунал виніс військовим злочинцям нацистського Третього Рейху. Серед страчених - міністр закордонних справ Йоахім фон Ріббентроп, начальник головного управління імперської безпеки СС Ернст Кальтенбруннер, головний філософ нацистської партії і імперський міністр зі східних окупованих територій Альфред Розенберг, колишній начальник штабу верховного командування німецьких збройних сил Йохан Кейтель, головний теоретик антисемітизму Юліус Штрайхер та інші. Всього до смертної кари було засуджено 12 підсудних. Вирок у виконання приводили американські солдати - професійний кат Джон Вудз і доброволець Джозеф Мальта у присутності численних свідків.

У 1978 році Іван Павло II став 264-м Папою Римським. Поляк за походженням, Кароль Войтила став першим неіталійцем на папському престолі з 1523 року одним із наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов'янського походження. Залишався предстоятелем Римсько-католицької церкви до квітня 2005 року. За тривалістю свого понтифікату він поступається лише Апостолу Петру і папі Пію IX (1846-1878). Наступником Іоанна Павла II став німецький кардинал Йозеф Ратцингер, який прийняв ім'я Бенедикт XVI.

У 1854 році народився англійський письменник і поет Оскар Вайльд - один із найвідоміших драматургів пізнього Вікторіанського періоду, одна з ключових фігур естетизму та європейського модернізму. Творчість Вайльда демонструє його прихильність до естетичного напрямку декадансу, якому властиві культ індивідуалізму, химерність, містицизм, песимістичні настрої самотності і відчаю. У 1890 році в світ вийшов єдиний роман Вайльда "Портрет Доріана Грея", в якому герой, який відкидає всі моральні обмеження в ім'я насолоди і свободи самовираження (ідея, співзвучна самому Вайльду), гине, опинившись заручником свого аморалізму і естетства. Критики обвинуватили роман в аморальності.

У 1886 році народився ізраїльський політичний і державний діяч Давид Бен-Гуріон. Очолював єврейський робітничий рух у Палестині і Єврейське агентство Ізраїлю. Бен-Гуріон - перший прем'єр-міністр Ізраїлю (у 1948-1953 і 1955-1963 роках), міністр оборони у перших десяти урядах Ізраїлю, міністр транспорту в третьому уряді країни. Він вважається одним із батьків-засновників Ізраїлю. Бен-Гуріон заклав фундамент єврейської держави, безпосередньо вплинувши на рішення ключових питань і формування основних інститутів країни. Під керівництвом Бен-Гуріона Ізраїль відстояв свою незалежність в арабсько-ізраїльській війні 1947-1949 років.

Свій 63-й день народження відзначає американський актор, кінорежисер сценарист і продюсер Тім Роббінс. Почав зніматися для телебачення і кіно з початку 1980-х років. Слава прийшла до актора після ролі пітчера Ньюка у спортивній стрічці "Дархемський бик". Але найвідоміша акторська робота Тіма Роббінса - роль банкіра Енді Дюфрейна, що несправедливо потрапив до в'язниці в культовому фільмі "Втеча з Шоушенка" за оповіданням Стівена Кінга. У 2004 році Роббінс отримав "Оскара" за кращу роль другого плану у фільмі "Таємнича річка" Клінта Іствуда. У послужному списку актора - близько 70 ролей у кінофільмах і серіалах. Серед них "Драбина Якова" (1990), "Гравець" (1992), "Дорога на Арлінгтон" (1999), "Війна світів" (2005). За постановку кримінальної драми "Мрець іде" Роббінс висувався на "Оскар" за кращу режисерську роботу в 1996 році.

Іменини: Денис, Іван, Марія, Павло, Петро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА