07:28 16.10.2021

Космічний зонд NASA Lucy вартістю $1 млрд стартує для вивчення астероїдів поблизу Юпітера

2 хв читати
Космічний зонд NASA Lucy вартістю $1 млрд стартує для вивчення астероїдів поблизу Юпітера

Американський космічний апарат Lucy, який допоможе розкрити таємниці походження Сонячної системи, в суботу стартує з місією з вивчення так званих троянських астероїдів біля планети Юпітер, повідомляє NASA.

Як вважають вчені, ці невеликі небесні тіла, що рухаються навколо Сонця тією ж орбітою, що і планета, є залишки (скам'янілості) первозданного протопланетного матеріалу, з якого формувалася Сонячна система.

Запуск буде здійснено за допомогою ракети-носія Atlas V компанії United Launch Alliance зі стартового майданчика SLC-41 на космодромі на мисі Канаверал у Флориді в тимчасове вікно з 5:34 до 6:49 за часом Східного узбережжя США (з 12:34 до 13:49 за Києвом).

Космічний апарат вагою 1,5 тонни вивчатиме дві великі групи троянських астероїдів, які можуть дати дані про початковий період формування і еволюції планет Сонячної системи.

"Це унікальна можливість для відкриттів, оскільки ми будемо досліджувати далеке минуле нашої Сонячної системи", - сказав науковий співробітник проекту Lucy в NASA Том Стетлер.

Астероїди знаходяться в первозданному стані з початку формування Сонячної системи 4,5 млрд років тому. Lucy здійснить серію прольотів на максимально близькій відстані до астероїдів з метою вивчення геології, хімії та фізики цих тіл Сонячної системи.

Місія апарату довжиною 6.3 млрд км триватиме 12 років. Lucy проводитиме дослідження лише під час зближень з астероїдами. Все його наукове навантаження складається з засобів дистанційних спостережень. Жодних спускних модулів і зборів ґрунту, не передбачається. Наукові інструменти зонда дозволять отримати детальні знімки поверхні астероїдів, визначити їх масу, властивості і склад поверхневого шару, включно з наявністю водяного льоду і органічних речовин.

Перший проліт апарату повз Троянський астероїд поблизу Юпітера очікується 20 квітня 2025 року, а в 2033 році останній. Загалом зонд вивчить вісім астероїдів.

Вартість місії оцінюється в $981 млн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА