14:08 17.10.2021

В Ірані обирають найкращий спосіб продовження переговорів щодо СВПД

2 хв читати
В Ірані обирають найкращий спосіб продовження переговорів щодо СВПД

 Тегеран зараз обирає найбільш підходящу модель ведення подальших переговорів для повернення в угоду щодо атому, передає агентство ІРНА з посиланням на представника президії парламенту Незамоддіна Мусаві.

За словами Мусаві, Іран визначає найкращу модель для продовження переговорів. Її оберуть за допомогою консультацій з іранською адміністрацією, парламентом, а також зацікавленими відомствами. Така модель, як зазначається, у будь-якому разі відповідатиме політиці, сформульованій верховним лідером Ірану Аятоллою Алі Хаменеї.

Мусаві зазначив, що для визначення способу ведення переговорів Ірану необхідно уважно розглянути використані раніше моделі в цих консультаціях.

США і ЄС неодноразово закликали Тегеран незабаром повернутися за стіл переговорів у Відні щодо іранського атому. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен зазначав, що у випадку, якщо Іран продовжить відкладати відновлення переговорів щодо СВПД, Вашингтон буде шукати інші шляхи вирішення проблеми.

На початку жовтня в МЗС Ірану повідомляли, що очікують відновлення ядерних переговорів зі світовими державами до початку листопада.

У 2015 році Іран і країни "шістки" – п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина – уклали ядерну угоду – спільний всеосяжний план дій (СВПД), яке обмежувало розвиток Іраном ядерної програми в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов Угоди.

Із квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД. США брали участь у консультаціях опосередкованим шляхом. Шостий раунд завершився 20 червня.

Наразі переговори поставлено на паузу. Іранські офіційні особи заявляли, що Тегеран буде готовий продовжити переговори після інавгурації на початку серпня нового президента Ірану Раїсі і формування нового уряду.

На церемонії інавгурації 5 серпня Раїсі заявив, що Тегеран буде готовий до переговорів і підтримає дипломатичні ініціативи за умови скасування США антиіранських санкцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА