07:00 18.10.2021

18 жовтня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
18 жовтня: Яке сьогодні свято

18 жовтня в світі відзначають День краватки, День цукерок, мусульмани святкують Маулід ан-Набі - народження Пророка Мухаммеда, лютерани - День пам'яті євангеліста Луки. У США відзначають День без бороди і День Аляски, яка в 1867 році стала американською, у Франції проводять Фестиваль каштана, а ще це Європейський день паперового пакета.

У цей день, 54 роки тому, вчені отримали перші дані з поверхні Венери, а перед цим уперше запустили в космос кішку. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

18 жовтня свято всіх небайдужих до солодощів. Всесвітній день цукерок об'єднав не лише тих, хто не може відмовити собі у задоволенні з'їсти улюблену цукерку, але й тих, хто має безпосереднє відношення до процесу виробництва цих ласощів.

18 жовтня - День краватки. Про свято часто говорять з приставкою Всесвітнє або Міжнародне. Незважаючи на відсутність офіційного статусу всесвітнього, воно завойовує все більше прихильників і продовжує набирати популярності у різних країнах.

Заведено вважати, що краватка стала модним аксесуаром, завдяки французькому королю Людовику XIII. А той запозичив спочатку шийну хустку у хорватських найманців. Їх полк стояв тоді в Парижі.

Також 18 жовтня проводять День без бороди і Міжнародний день жіночого щастя (День жіночого щастя має три дати - 18 жовтня, 21 лютого і 11 червня). Дата, яка припадає на 18 жовтня, є міжнародною, автором свята стала в 2017 році Карін Рокінд. А сама дата закликає боротися з епідемією депресії серед жінок.

18 жовтня, відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми. День заснований Європарламентом у 2007 році. Торгівля людьми - серйозний злочин і грубе порушення прав людини.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, з 1991 року понад 260 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. Тільки з січня до червня 2020 року МОМ в Україні ідентифікувала понад 800 постраждалих від торгівлі людьми та надала їм допомогу. І якщо на початку 2000 років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідирує трудова.

В Америці продовжують відзначати кумедні дати. Сьогодні святкують День без бороди.

"Кугурдони" - так називаються французькі каштани. Французи полюбили їх ще в 11 столітті і вигадали сотні страв з їх додаванням. А потім ще й свято спеціальне вирішили святкувати - Фестиваль каштанів, який проходить щороку в невеликому селищі Маржу. Для його учасників смажать до трьох тонн кугурдонів, а ще пропонують охочим каштанові гарячі страви, салати і десерти.

Щороку в світі викидають понад 9 млн. тонн пластикового сміття, а переробляють лише 5%. Щоб хоч трошки зменшити ці цифри, а заодно підвищити продаж своєї продукції, асоціацією провідних європейських виробників крафт-паперу був схвалений Європейський день паперового пакета.

Найгарячіша планета Сонячної системи, де температура досягає 462 градуса, а тиск у сотню разів перевищує земний, там темно, йдуть кислотні дощі і вирують урагани. Зараз про погоду на Венері, відомо практично все. А ось перші наукові дані з поверхні цієї планети вчені отримали 18 жовтня 1967 року, коли висадили на планеті космічну станцію "Венера-4".

У 1963 році французи запустили в космос звичайну кішку. Чорно-біла кішка Фелісетт є єдиним представником виду, чий політ у космос достовірно підтверджений. Запуск здійснив французький Навчальний і науково-дослідний центр авіаційної медицини. Ракета-носій Vеronique AG1 стартувала з космодрому Хаммагір і менш ніж за 15 хвилин злетіла на висоту 160 км. Тут відбулося відділення капсули з кішкою. Потім капсула на парашуті опустилася на землю, де була знайдена пошуковою командою.

У цей день:

1210 - Папа Римський Інокентій III відлучає від церкви німецького лідера Оттона IV.

1 239 - Орди Батия взяли Чернігів.

1356 - Землетрус знищив швейцарське місто Базель.

1386 - Відкриття Університету Гейдельберга.

1596 - Підписано Берестейську унію, на якій проголошено приєднання низки єпархій православної Київської митрополії на чолі з митрополитом Київським, Галицьким і всієї Руси Михайлом Рогозою до Апостольської Столиці в умовах підпорядкованості православних Папі Римському.

1672 - Бучацький мир Речі Посполитої та Османської імперії. Річ Посполита відмовилася від претензій на Правобережну Україну.

1851 - У Лондоні вперше опублікований роман Германа Мелвілла "Мобі Дік".

1918 - У Львові на зборах українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати Бар, українських членів галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яку очолив український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1918 - Проголошено Чехословацьку Республіку.

1927 - У Великій Британії створено державну радіо- (згодом і телевізійну) компанію BBC.

1955 - Запущено в дію Каховську ГЕС.

1991 - Азербайджан проголошує незалежність від СРСР.

1995 - Україна вступила до Ради Європи.

Іменини: Олексій, Дем'ян, Денис, Євдоким, Веремій, Матвій, Петро, Пилип, Олександр, Гаврило, Григорій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА